1. yle.fi
  2. Uutiset

Dingon paluukeikka lähestyy – Yle mukana bänditreeneissä Porissa

Klassikoksi muodostuneella kokoonpanolla soittavan Dingon ensimmäinen paluukeikka tehdään syntysijoilla Porissa.

Dingo
Dingo
Rami Koivula / Yle

On kulunut aika tarkkaan 35 vuotta siitä, kun porilaisbändi Dingo näki ensimmäisen kerran päivänvalon.

Yhtye kipusi nopeasti suosion kirkkaimmalle huipulle. Levyjä myytiin hengästyttävät määrät ja fanilaumat vannoivat ikuista uskollisuutta. Vain pari vuotta myöhemmin bändi läkähtyi suosionsa alle. Hajoaminen ylitti uutiskynnyksen.

Varsinaisesti bändi ei ole lopettanut kuitenkaan koskaan kokonaan, vaan on keikkaillut erilaisissa kokoonpanoissa näihin päiviin saakka. Nyt koossa on yhtye, jota moni fani pitää ainoana ja oikeana Dingona. Kokoonpano on se sama, jolla tehtiin lähtemättömiä jälkiä suomalaisen rokin tähtitaivaalle.

Tulevana perjantaina Dingo esiintyy uudelleen vuosien tauon jälkeen Porin Bar Kinossa ja myöhemmin kesällä Porisperessä.

– Aika on mennyt nopeasti. Ensin ideoitiin tätä, sitten treenailtiin ja nyt ollaan jo näin pitkällä, sanoo Neumann.

Pohja keikoille on luotu jo aiemmin satojen keikkojen myötä. Silti jännittää.

– Kyllä aika löysää olisi, jos ei jännittäisi, sanoo Neumann.

Rumpali Juha "Quuppa" Seittonen sanoo jännittävänsä aina samaa asiaa.

– Kun ensimmäinen biisi lähtee käyntiin, jännitän sitä toimiiko tekniikka. Sen jälkeen kun kivi on lähtenyt vyörymään, keikka menee omalla painollaan.

Soundi pysyy tuttuna

Dingo soittaa rokkia hartiavoimin ja tosissaan. Se on koko tekemisen sykkivä sisin edelleen: syy jatkaa yhdessä soittamista vuosien tauon jälkeen.

Liikaa ei viilata, roso saa säilyä.

– Rokin hienous piilee siinä, että lavalla musiikki ja esiintyminen voi saada ennalta arvaamattomia askelkuvioita, sanoo kosketinsoittaja Pete Nuotio.

musiikkivälineitä
Legenda kertoo, että kun Lita Ford tuli 80-luvulla Suomeen keikalle, piti käyttöön löytyä valkoiset kitaravahvistimet. Yksi niistä päätyi lopulta Jonttu Virran haltuun.Rami Koivula / Yle

Neumann sanoo, että Dingo on pystynyt pitämään itsensä alkulähteillä. Kappaleet kuulostavat samalta kuin huippuvuosina.

Bändi sanoo, ettei syytä suuriin musiikillisiin muutoksiin ole edes ollut.

– Kyllä meillä on edelleen yhteinen soittotyyli, eikä se johdu pelkästään samoista biiseistä. Me kehitämme soittoamme, mutta kyllä meidät edelleen tunnistaa, sanoo Pete Nuotio.

Pori luonteva kiertueen aloitus

Porissa kiertueen ensimmäisen keikan soittaminen kertoo kotiseuturakkaudesta. Vaikka osa bändin jäsenistä on muuttanut kaupungista muualle, nousi Pori kiertueen lähtöpisteeksi hyvin varhaisessa vaiheessa.

– Se tuntui heti luontaiselta, sanoo Neumann.

Dingon laulaja
Rami Koivula / Yle

Keikkakiertueella yhtye tietää joutuvansa suurennuslasin alle. Yleisössä on niitä, jotka haluavat nähdä nuoruutensa tähdet uudelleen mutta myös niitä, jotka ovat kiinnostuneita kuinka Dingolta vielä taipuvat takavuosien hitit.

– Kyllä meille jokainen keikka on näytön paikka erityisesti itsellemme. On kuitenkin kulunut jokunen vuosi siitä, kun näitä biisejä on viimeksi soitettu, sanoo rumpuja soittava Juha "Quuppa" Seittonen.

Dingo tekee tulevana kesänä kymmenkunta keikkaa. Tahti on yhtyeelle sopiva. Taustajoukot tukevat bändin jäseniä.

Laskeutuminen bändisoittoon pitkän tauon jälkeen vaatii paljon tärkeää ajatustyötä. Jokainen työstää tulevaa omalla tavallaan. Neumannille bändin tuleva kesä tulee uniin, rumpali Seittonen pohtii asioita koiran kanssa lenkkipoluilla.

– Jännite on juuri se asia, mikä pitää liikkeessä. Me teemme etukäteen kaiken työn että voimme nauttia sitten keikalla, sanoo kosketinsoittaja Pete Nuotio.

Kokoelma ilmestyy vinyylillä

Neumann myöntää, ettei omista levysoitinta lainkaan. Sellaiselle on kuitenkin tulevana syksynä käyttöä.

kitaristi
Rami Koivula / Yle

Dingosta on tulossa kaksi kirjaa. Toinen on tietokirjailija Santtu Luodon tekemä kirja koko bändistä, toinen kirja keskittyy bändin perustajahahmoon Neumanniin. Aitoa innostusta bändin jäsenissä herättää kuitenkin vinyylilevyllä ilmestyvä kokoelma-albumi.

– Olin kuin pikkukakara kun kuulin tästä. Vinyylilevyssä on vaan se oma taikansa, sanoo Neumann.

Treeneissä on vanhojen hittien soiton lisäksi hahmoteltu myös uusia kappaleita. Niiden tekeminen ei kuitenkaan ole ollut nyt pääasia, vaan keskittyminen on ollut tulevassa kesässä ja keikoissa. Uusia kappaleita syntyy sivutuotteina nyt vaivattoman oloisesti, ja se on kaikkien bändin jäsenten mielestä lupaavaa.

– Uudet biisit tuottavat meille mielihyvää. Tehdään kuitenkin ensin tämä kesä ja katsotaan sitten lisää, sanoo Neumann.

Yle mukana Dingon treeneissä. Toimittajana Rami Koivula.
Lue seuraavaksi