Tupakan vastaista kampanjaa johtanut Brundtland ei usko vielä täyskieltoon

Entinen WHO:n johtaja ja Norjan pääministeri Gro Harlem Brundtland osallistui maanantaina The Elders-ryhmän seminaariin Helsingissä.

Gro Harlem Brundtland
Gro Harlem
Henrietta Hassinen / Yle

Gro Harlem Brundtland on ollut yksi näkyvimmistä vaikuttajista tupakoinnin vastaisessa taistelussa.

Aloittaessaan Maailman terveysjärjestön WHO:n johtajana Brundtland mainitsi puheessaan tupakan olevan maailman pahin tappaja. Lausunto herätti paljon huomiota.

– Itse asiassa sanoin niin, kun valintani WHO:n johtoon varmistui. Sanoin, ettei tupakan mainostamista pitäisi sallia eikä tupakkaa tukea tai ihannoida. Välittömästi koko yleisö nousi taputtamaan, muistelee maanantaina Helsingissä vieraillut Brundtland.

Gro Harlem
Henrietta Hassinen / Yle

The Elders-järjestön seminaariin osallistunut Brundtland sanoo ymmärtäneensä nopeasti, että tupakan vastaisella kamppailulla on mahdollisuudet menestyä.

"Kuka tietää mitä tapahtuu 20 vuodessa"

Norjalainen Brundtland, joka on alkuperäiseltä ammatiltaan lääkäri, vaati WHO:n johtajana tupakkaongelmaan laajaa kansainvälistä ratkaisua.

Pitkälti hänen työnsä ansiosta syntyi WHO:n ensimmäinen tupakoinnin vastainen sopimus.

Brundtland ei ole luottavainen, että valtioiden laajuisiin tupakoinnin täyskieltoihin voidaan päästä lähitulevaisuudessa.

– Se olisi suuri askel, mutta samaan aikaan käydään maailmanlaajuista marijuanan ja kannabiksen sääntelyä vastustavaa kampanjaa. Kuka kuitenkaan tietää mitä 20 vuodessa tapahtuu.

Juliette Foster, Gro Harlem, Graca Machel, Ernesto Zedillo ja Alexander Stubb
Henrietta Hassinen / Yle

"Kuva ei ole pelkästään negatiivinen"

Tupakan aiheuttamiin sairauksiin kuolee vuosittain WHO:n mukaan yli seitsemän miljoonaa ihmistä.

– Se on yhä erittäin suuri ongelma, mutta monet maat ovat alkaneet puuttua asiaan. Kuva tilanteesta ei ole pelkästään negatiivinen. Se on sekoitus myönteistä ja kielteistä.

Tänä päivänä tupakointi on yhä enemmän köyhien maiden ongelma. Lähes neljä viidestä tupakoitsijasta elää muissa kuin vauraissa maissa. Brundtland ei näe tilannetta lohduttomana.

Yleisöä saapumassa kansallisteattarin katsomoon.
Henrietta Hassinen / Yle

– Myös jotkut kehitysmaat ovat onnistuneet tupakkaongelman käsittelyssä, kuten sääntelyssä ja lainsäädännössä.

Valistusta tupakan terveysriskeistä tarvittaisiin edelleen lisää, sanoo Brundtland.

– Vanhempia pitäisi valistaa, että jos he polttavat, opettavat he lapsiaan polttamaan. Isäni poltti, mutta minä päätin noin kymmenvuotiaana, etten ala polttaa. En pitänyt tupakan hajusta.

The Elders kävi Helsingissä

Gro Harlem Brundtland osallistui maanantaina Helsingissä konfliktinratkaisujärjestö CMI:n ja The Elders-ryhmän seminaariin, jossa pohdittiin muun muassa konfliktien ratkaisua, hyvää johtajuutta ja sitä, miten nuoria voitaisiin kannustaa osallistumaan politiikkaan.

Kofi Annan
Henrietta Hassinen / Yle

Rauhan ja ihmisoikeuksien edistämistä ajavaan The Elders-ryhmään kuuluvista entisistä maailman johtajista paikalla olivat lisäksi presidentti Martti Ahtisaari, mosambikilainen politiikko ja ihmisoikeusaktivisti Graça Machel ja Meksikon entinen presidentti Ernesto Zedillo.

Martti Ahtisaari ja Saara Aalto
Saara Aalto lauloi Martti Ahtisaarelle Happy birthday Mr. President.Henrietta Hassinen / Yle

Seminaari oli osa Suomen 100-vuotisjuhlaa ja presidentti Ahtisaaren tulevaa 80-vuotissyntymäpäivää.