Porkkanafanin piina: Kotimainen porkkana on loppu, uusi sato vasta tulossa

Kaupat turvautuvat nyt tuontiporkkanaan.

porkkanat
Porkkanat maassa
Uusi porkkanasato kypsyy kasvihuoneissa ja avomaalla.Ville Hakonen / Yle

Katsaus sipoolaisen S-marketin porkkanahyllyyn sunnuntai-iltana oli hämmentävä. Ei porkkanan porkkanaa missään. “Porkkanoissa toimitusvaikeuksia, pahoittelemme!” lukee kyltissä ja kassa tietää kertoa, että kotimaista porkkanaa ei saa. Sunnuntaina ulkomainenkin porkkana on kaupan varastosta loppu.

Porkkanoiden toimitusvaikeuksista kertova kyltti tyhjässä laarissa.
Porkkanat pääsivät loppumaan kaupasta. Riikka Porttila / Yle

Maanantaiaamuna tilanne oli jo toinen. Hyllyt oli täydennetty ja porkkanahyllyllä tuttu oranssi hehku. Porkkanavajetta korvataan S-ryhmän kaupoissa nyt italialaisella ja espanjalaisella porkkanalla.

– Päätimme viime viikolla, että kotimaisen porkkanan osalta kausi oli nyt tässä, siirryimme tuontiporkkanaan, kertoo SOK:n marketkaupan ryhmäpäällikkö Veli Matti-Puhakka.

Pieni sato, huono laatu

Viime vuonna sato ei ollut kovin hyvä ja se, mitä maasta saatiin ylös, ei enää tässä vaiheessa vuotta ole myytäväksi kelpaavaa.

– Jo joulun aikana oli nähtävissä, että kotimaista porkkanaa ei riitä toukokuun loppuun saakka. Nyt porkkanaa on tuotu ja tuodaan ulkomailta, kertoo Vantaan Satotukun myyntipäällikkö Annika Hongell-Hakkarainen.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen pitää porkkanan loppumista normaalina satokauteen liittyvänä asiana.

– No, nyt ollaan jo pitkällä toukokuussa, välillä porkkanaa riittää pidemmälle kautta, välillä se loppuu aiemmin. Tosin yksittäisillä tuottajilla saattaa olla vähittäiskauppamarkkinoilla porkkanaa, mutta pääsääntöisesti se on loppu.

Naatillinen porkkana luo juhannustunnelmaa

Porkkanoita torikojulla.
Nippuporkkana on kesäherkkuJyrki Lyytikkä / Yle

Kotimaisen porkkanan ystäville on luvassa helpotusta, sillä uusi sato on kypsymässä lähiviikkoina.

– Pieniä määriä nippuporkkanaa on ollut jo myynnissä, kertoo Annika Hongell-Hakkarainen.

Uutta porkkanaa kuluttajan sopii odotella lähiviikkoina kasvihuoneesta ja harson alta avomaaalta, kompataan MTK:sta.

SOK:ssa odotetaan nippuporkkanoiden tulevan myyntiin juhannukseen mennessä ja heinäkuussa kotimaista satoa riittää jälleen kaupalle pakattavaksi asti.

– Juhannuksena myytävissä porkkanoissa täytyy olla naatti tallella. Se luo tunnelmaa, Veli-Matti Puhakka SOK:sta tietää.