Kamerakopterin aiheuttama vaaratilanne harmittaa harrastajaa: "Temppu ihan varmasti tahallinen"

Sääntöjen vastaisessa korkeudessa lentänyt kamerakopteri melkein törmäsi lääkärihelikopteriin Pirkkalassa sunnuntaina.

lennokit (lelut)
Kuvauskopteriharrastaja Tarmo Pajunen valmistelee kopteria lennolle
Multikopteri on Tarmo Pajuselle harrastus- ja työväline. Hän mm. tutkii niiden hyödyntämismahdollisuuksia teollisuudessa. Matias Väänänen / Yle

Kopteriharrastaja Tarmo Pajunen on harmissaan. Kauko-ohjattava kamerakopteri eli drone aiheutti sunnuntai-iltana vaaratilanteen Pajusen kotikunnassa Pirkkalassa. Sääntöjen vastaisessa korkeudessa - noin 400 metrissä - lentänyt kone melkein törmäsi lääkärihelikopteriin.

– Onhan tämä ikävä juttu. Suomessa säännöt pohjautuvat maalaisjärkeen ja tuollaiset temput vaikuttavat negatiivisesti kaikkiin droneharrastajiin, hän sanoo.

Sääntöjen mukaan kauko-ohjattavaa kopteria saa lennättää korkeintaan 150 metrissä. Pajusen mukaan kopterin nostaminen 400 metriin ei käy vahingossa.

– Teknisesti näillä uudemmilla laiteilla pääsisi useampaankin kilometriin, mutta valmistaja on lukinnut lentokorkeuden eikä sitä pysty ilman asetusten muuttamista ylittämään. Eilinen temppu on siis ihan varmasti tahallinen, hän sanoo.

Koulutusta kaivataan

Tekniikan kehittyessä ja hintojen laskiessa kopterien määrä on kasvanut viime vuosina valtavasti. Vaikka lennättämistä ohjataan säännöillä (siirryt toiseen palveluun), minkäänlaista koulutusta ei kopteriharrastajilta vaadita. Suomen Lentäjäliiton turvatoimikunnan puheenjohtaja Petri Pitkäsen mukaan Suomen lainsäädäntö on maailman liberaaleimpia.

– Koulutusvaatimuksen lisäksi meiltä puuttuu myös rekisteröintipakko. Lisäksi sääntörikkomuksista on vaikea jäädä kiinni, koska poliisilla ei ole resursseja koptereiden valvontaan, hän sanoo.

Ongelmana ovat harrastajat, jotka hankkivat koneen vaikkapa netistä eivätkä välitä perehtyä turvallisuusohjeisiin ja sääntöihin.

Tarmo Pajunen

Lentäjäliitto haluaisikin ulottaa rekisteröintivelvoitteen myös harrastajiin ja tehdä koulutuksesta pakollista. Pitkäsen mukaan nyt olisi oikea aika toimia, kun mitään pahempaa ei ole vielä tapahtunut.

– Suomessa on sattunut vielä aika vähän vaaratilanteita. Ammattitarkoituksiin koptereita käyttävistä suurin osa varmasti tietää, mitä koneella tekee. Mutta ongelmana ovat harrastajat, jotka hankkivat koneen vaikkapa netistä eivätkä välitä perehtyä turvallisuusohjeisiin ja sääntöihin.

Kopteriharrastaja Pajunen ei lämpene pakolliselle koulutukselle vaikka ymmärtääkin, että vaaratilanteet nostavat väistämättä asian keskusteluun.

– Kyllähän tämä tietysti vaatii käyttäjältä vastuuta. Mutta itse ajattelen, että ei tehdä harrastamisesta liian monimutkaista, hän sanoo.