Muoniossa raivataan rantoja ja avataan vesistömaisemia

Kunta palkkaa pitkäaikaistyöttömiä siistimään rantapusikoita.

Muonio
raivaussaha
Raivaussahat pärähtävät käyntiin Muoniossa ja rantapusikot saavat kyytiä. Vesistömaisemat halutaan näkyvilleJorma Korhonen / Yle

Lapissakin kiinnitetään yhä enemmän huomiota ympäristön ja maiseman kuntoon ja hoitoon. Näin esimerkiksi Muoniossa.

Maisematöillä kunta haluaa lisätä asukkaiden viihtyvyyttä, mutta myös näyttäytyä vetovoimaisena kasvavalle matkailulle. Tarkoitus on avata muun muassa kirkonkylää ympäröivää vesistömaisemaa ja siistiä seutuja laajemminkin, sanoo kunnanrakennusmestari Jaakko Muotka.

– Ensihätään raivaamme keskustaajaman risukkojen lisäksi veneenlaskupaikkojen ympäristöjä joki- ja järvialueella. Vettä meillä on silmiemme edessä. Tässähän on Muoniojärvi ja Jerisjoen vartta keskellä kylää, Muotka huomauttaa.

Ihan oikeaa työtä

Muonion kunta varasi tälle vuodelle 60 000 euroa rantapusikkojen raivaamiseen ja muuhun maisemanhoitoon. Töihin palkataan pitkäaikaistyöttömiä, jotka jo pian tarttuvat vesureihin ja raivaussahoihin.

– Ihan oikeaa työtähän tämä on ja tärkeää, että kyllä siihen vain sopii tarttua, Muotka sanoo.

Hänen mukaansa rantoja on joskus raivattu ely-keskuksen ja ympäristökeskuksen rahoituksella, mutta nyt kunnan omana hankkeena.

Muonion kunta tarjoaa kesätyötä myös koululaisille, paikkojen parantelua ja yleistä siistimistä.

Iloksi paikallisille ja matkailijoille

Kunnanrakennusmestari Jaakko Muotka toivoo, että yksityiset ihmiset antaisivat suostumuksen ja päästäisivät mailleen.

– Yritämme saada ihmiset ymmärtämään, että Muonion kyläkuvaahan tässä ollaan vain parantamassa. Emme ole kaatamassa isoja puita, vaan putsaamassa pusikkoja. Se on kaikkien etu ja viihtyvyyslisä, hän sanoo.

– Ja tottakai myös matkailijoille pitää näyttäytyä huoliteltuna ja fiksuna. Kalastusmatkailu vetää Muonioonkin yhä enemmän ihmisiä. Lohi on hyvässä nousussa.