Isosaari on täynnä ainutlaatuisia ja mystisiä paikkoja – tutustu suljetun saaren salaisuuksiin etukäteen Ylen 360-videolla

Miltä näyttää hylätyn torpedokoeaseman sisällä? Minkälaisia kaikuja kuuluu tyhjentyneen kasarmin käytävillä? Ylen 360-videolla pääset tutkimaan pian yleisölle avautuvan Isosaaren suljettuna pysyvää puolta.

Torpedokoeasemalta ammuttiin merelle torpedoja. Nyt rakennus on käytännössä autio. Kuva: Jani Saikko / Yle

32 vuotta sitten Risto Pakarinen astui vaimonsa kanssa laiturilta maalle Helsingin edustalla sijaitsevassa Isosaaressa.

Heti rannassa saattoi huomata, että kyseessä ei ollut mikä tahansa saari. Kallioiden päällä näkyvät jättimäiset rannikkotykit saattoivat yllättäen jysäyttää ammuksia merelle keskellä päivää ja sotilaiden huudot sulkeisharjoituksista kaikuivat ympäri saarta.

Kyltit rannassa varoittivat: Sotilasalue – pääsy ilman lupaa kielletty rangaistuksen uhalla!

Puolustushallinnon rakennuslaitoksen kiinteistöesimiehenä työskentelevä Pakarinen tuli tälle suljetulle linnakesaarelle huoltomieheksi. Nyt 32 vuotta myöhemmin mies sanoo tuntevansa saaren kodikseen.

Pakarinen on asunut vuosien varrella saarella yhteensä 16 vuotta. Nykyisin Helsingin Myllypurossa asuva mies vierailee saarella yhä työn merkeissä lähes päivittäin.

– Kohta 32 vuotta, onhan se aika pitkä taival. Tämä on vähän kuin koti. Vaikka sitä on niin sanotusti savolainen, niin ei sitä itseään tunnista enää sinne. Mieluummin se paikka on täällä, miettii Risto Pakarinen.

Ylen 360-videolla Pakarinen esittelee meille myös niitä paikkoja saarella, jotka eivät yleisölle avaudu, vaikka iso osa saaresta avataankin kesäkuussa kaikille kiinnostuneille tutkailtavaksi.

Miltä näyttää hylätyn torpedokoeaseman sisällä? Minkälaisia kaikuja kuuluu tyhjentyneen kasarmin käytävillä? Entä minkälainen on suuri kiven sisään tehty bunkkerirakennelma, jossa sotilaat aikoinaan yöpyivät?

Videolla Pakarinen myös muistelee, minkälaista arkinen elämä oli saarella ja miten sujui siviilin arki sotilaiden keskellä.

Suljetun saaren kiehtova historia

Puolustusvoimien saarena pitkään toiminut Isosaari sijaitsee vain lyhyen matkan päässä Santahaminan varuskunnasta.

Saarella on pitkä historia suljettuna sotilassaarena. Vuosikymmenten varrella siellä on koulutettu suuri määrä suomalaisia varusmiehiä. Puolustusvoimien toiminta saarella loppui vuonna 2012.

Onhan se ollut sellainen mystinen paikka.

Risto Pakarinen

Nyt avautuvalle saarelle jää yhä aidattuja ja kiellettyjä alueita, joilla sijaitsee puolustusvoimien laitteistoa, kuten esimerkiksi tykkejä ja tutkia.

Yksi erikoisimmista paikoista saarella on entinen torpedokoeasema. Kivikkoisella niemellä sijaitseva valkoinen autio ja rapistuva rakennus on jo ulkoapäin kiehtova näky.

– Onhan se ollut sellainen mystinen paikka, kuvailee Risto Pakarinen.

Vuosina 1933–36 rakennettu asema toimi paikkana, josta tehtiin puolustusvoimien torpedojen testiammuntoja merelle.

Asema toimi varsinaisessa käyttötarkoituksessaan vain parikymmentä vuotta. 1956 torpedokokeet loppuivat ja asema hiljeni.

Nykyisin ränsistynyt rakennus seisoo luonnon armoilla. 80-luvulla rakennusta kunnostettiin, ja siitä tuli korroosiontutkimusasema.

Rakennusta on muun muassa käytetty apuna Aalto-yliopiston tutkimuksissa.

– Siellä on käynyt kaikennäköisiä tutkijoita. Veneitä on aina silloin tällöin ilmestynyt rantaan, ja sitä on vain huomannut, että ahaa, nyt sinne joku meni, kertoo Risto Pakarinen.

Saari täynnä sotilaita

Toinen yleisöltä suljettuna pysyvä paikka on vanha kasarmi. Patterilla herätys! -huudot kuuluivat kasarmin käytävillä viimeisen kerran vuonna 2012, ja nyt rapistuvan rakennuksen käytävät kaikuvat tyhjinä.

Kasarmin toiminta lakkasi vuonna 2012. Siitä lähtien se on rapistunut. Kuva: Jani Saikko / Yle

– Kovahan se hälinä oli, kun reilut 200 miestä siellä sisällä pyöri. Kun armeija läksi, niin rakennus on ollut tyhjillään. Kylmillään se on ollut vuoden. Onhan se sääli katsoa, kun paikat rupeavat pikkuhiljaa kaatumaan, sanoo Risto Pakarinen haikeana.

Sisältä kasarmi on vielä kohtalaisen hyvässä kunnossa.

– Olisihan siihen voinut jonkinlaista hostellitoimintaa tai muuta saada, jos olisi ollut vielä lämpö päällä, ja joku olisi ollut innokas sen ottamaan, huokaisee Pakarinen.

Kaikkea se veli venäläinen on aikanaan saanut aikaiseksi.

Risto Pakarinen

Sotilaita majoitettiin aikanaan saarella myös monumentaalisiin kasematteihin. Suurten bunkkereiden rivistö on yhä vaikuttava ilmestys, ja vastaavia kivikolosseja ei Suomesta juuri löydy.

– Tulee mieleen, että kaikkea se veli venäläinen on aikanaan saanut aikaiseksi. Siellä on ollut ammusvarastoja, ja ne ovat olleet myös miehitettyjä, kertoo Risto Pakarinen.

Nyt kasematit on visusti yleisöltä lukittu, mutta oheiselta 360-videolta voit tarkastella, millaisissa oloissa varusmiehet aikoinaan viettivät aikaansa kiven sisässä.

Isosaaren kasemattien sisältä löytyy paljon huoneita, joissa on muun muassa majoitettu sotilaita. Kuva: Jani Saikko / Yle

Kesäkuun alussa Isosaaren rauha ja eristäytyneisyys rikkoutuu kun saari avataan yleisölle.

Odotettavissa on turistijoukkojen ryntäys, ainakin jos vertailukohdaksi otetaan viime kesänä yleisölle avattu Vallisaari Helsingissä. Siellä vieraili kesän aikana lähes 100 000 saaristosta kiinnostunutta ihmistä.

Mitä avautumisesta ja saaren luonteen lopullisesta muuttumisesta ajattelee saaren kaikki kolkat tunteva ja saarta kotipaikkanaan pitävä Risto Pakarinen? Kuinka hakeaa on kun saari avataan?

– Onhan se hyvä, että muutkin pääsevät katsomaan minkälainen paikka tämä on tänä päivänä, ja miettimään minkälainen paikka tämä on ollut aikaisemmin.

Videon kuvaus: Jani Saikko

Yle julkaisee Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi tämän vuoden aikana 360-tekniikalla kuvattuja videoita ja juttuja Suomessa sijaitsevista erikoisista tai harvinaisista paikoista, joihin ei tavallisesti pääse.