Keskustan kansanedustaja: "Juha Sipilä pitää vahvasti naisten puolia"

Kansanedustaja Hanna Kosonen (kesk.) pitää pääministeri Juha Sipilää vahvana tasa-arvoihmisenä.

tasa-arvo
Hanna Kosonen Kyyhkylässä
Risto Puolimatka / Yle

Keskustan entinen puheenjohtaja ja pääministeri, nykyinen europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki, kritisoi voimakkaasti hallituksen vähäistä naisministereiden määrää viime viikolla julkaistussa Keskustanaisten Verkkoavaimen blogissa (siirryt toiseen palveluun).

Jo otsikossa Jäätteenmäki kysyy, missä ovat keskustan naiset. Hänen mukaansa naisia on Juha Sipilän nykyisessä hallituksessa häpeällisen vähän ja syynä on se, ettei naisiin luoteta politiikassa.

Keskustan kansanedustaja, savonlinnalainen Hanna Kosonen, on yhtä mieltä siitä, että naisia on ministereinä liian vähän. Nimitykset kertovat puolueiden sisäisistä valinnoista.

– Kuten Annelikin kirjoittaa, ei voi olla tyytyväinen tai ajatella, että kaikki olisi tasa-arvon suhteen hoidossa tai valmista, Kosonen sanoo.

Juha Sipilä on sanonut, että jos nämä asiat olisi naisten kesken hoidettu, niin nämä olisi jo järjestyksessä.

Hanna Kosonen

Yle Mikkelin kansanedustajatentissä haastateltu Kosonen huomauttaa, että keskustan osalta ministeritilanne muuttuu kesäkuussa parempaan suuntaan, kun Annika Saarikko korvaa Juha Rehulan perhe- ja peruspalveluministerinä. Tämän jälkeen keskustalla on neljä mies- ja kolme naisministeriä.

Vaikka hallituksen kokoonpanosta voisi toisin päätellä, Hanna Kosonen vakuuttaa, että pääministeri Juha Sipilä on tasa-arvon asialla.

– Juha Sipilä on erittäin vahvasti pitänyt naisten puolia ja koen, että hän on tasa-arvoihminen. Hän on muun muassa sanonut, että jos nämä asiat olisi naisten kesken hoidettu, niin nämä olisi ollut aikaa sitten järjestyksessä, kuten valtion velka, Kosonen kertoo.

Vähemmän naisehdokkaita, vähemmän naispoliitikkoja

Hanna Kososen mukaan keskustalla on vähemmän naisia ministereinä ja kansanedustajina siksi, että heitä on ehdokkainakin vähemmän.

– Se on pohjatyö, josta kaikki lähtee. Jos on vähän naisia ehdokkaina, niin naisia ei voi tulla paljon valituksi.

Intoon lähteä ehdokkaaksi voi Kososen mukaan vaikuttaa se, että naisehdokkaan perhetilannetta ja ikää kritisoidaan helpommin kuin miesehdokkaan.

– Kieltämättä sain vaalikentillä vastata kysymyksiin, että miten pienten lasten äitinä on tällaiseen tehtävään hakeutumassa. Myös nuoruudesta tuli juttua, vaikka olen kyllä 41-vuotias, se tässä todettakoon.

Parasta tasa-arvotyötä on se, että naisena ottaa miehisiäkin paikkoja vastaan ja naisena tuo sinne omaa näkökulmaansa.

Hanna Kosonen

– En usko, että niin paljon näitä asioita miehiltä kysytään. Jos mies on pienten lasten isä, niin se ei ole niin iso kyseenalaistettava asia poliitikon uralle, se näkemys on edelleen tiukassa.

Eduskuntatyössä Hanna Kosonen sen sijaan ei ole huomannut epätasa-arvoisia rakenteita. Sukupuoli ei ole hänen kohdallaan vaikuttanut siihen, mihin pääsee mukaan. Tällä hetkellä kansanedustaja vetää keskustan energia-, ilmasto- ja ympäristöohjelmatyötä.

– Energia-alahan on hyvin miehinen. Näen, että parasta tasa-arvotyötä on se, että naisena ottaa miehisiäkin paikkoja vastaan ja naisena tuo sinne omaa näkökulmaansa, Kosonen sanoo.

Naissolidaarisuutta ja alkiolaisia oppeja

Blogikirjoituksessaan europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki nostaa esiin naissolidaarisuuden merkityksen. Hän on vuosien aikana oppinut, että naisen tuki on naiselle tärkeää. "Kokeneempien pitää tukea nuoria ja nuorten kannattaa ottaa tämä tuki vastaan", Jäätteenmäki kirjoittaa.

Hanna Kosonen on ensimmäisen kauden kansanedustaja, joka sanoo puolueen naisten ottaneen hänet hyvin vastaan. Tärkeitä tukijoita ovat olleet muun muassa Sirkka-Liisa Anttila ja erityisesti Annika Saarikko.

– Pyrin myös olemaan vastavuoroinen. On tärkeää esimerkiksi salikeskusteluista nostaa naisten puheenvuoroja esiin ja tuoda meidän ryhmässä naisten hyviä saavutuksia esiin, Kosonen sanoo.

Tärkeintä tasa-arvotyössä on se, että yhdessä naisten ja miesten kanssa keskustellaan näistä asioista.

Hanna Kosonen

Savonlinnan keskustanaisten puheenjohtajana toimiva Kosonen näkee tasa-arvon tärkeänä ja yhteiskuntarauhaa luovana asiana, oli kyse sitten sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta tai uskonnosta.

– Tärkeintä tasa-arvotyössä on se, että yhdessä naisten ja miesten kanssa keskustellaan näistä asioista. Yhtä lailla miesten tasa-arvossa on tekemistä tietyissä asioissa. Näitä pitää ratkaista yhdessä, ei vain naiset keskenään ja miehet keskenään, Kosonen sanoo.

Keskustapuolueen sisällä Kosonen kiinnittäisi huomiota nyt siihen, miten naisia saadaan mukaan toimintaan.

– Ettei järjestötyössä ja toiminnan arjessa ole minkäänlaista vähättelyä tai syrjintää naisten tai miesten suhteen. Ihmisinä arvostaminen on alkiolainenkin oppi, ja siitä se lähtee, kansanedustaja Hanna Kosonen sanoo.