Samppalinnan maauimala avaa jälleen ovensa – kesälle kovat kävijätavoitteet

Mittavan peruskorjauksen kokenut maauimala avautuu kesäkuun 1. päivänä. Korjaustyöt tehtiin uimalan alkuperäistä ilmettä kunnioittaen.

Samppalinnan uimastadion
Samppalinnan remontoitu maauimala on viimeistelyä vaille valmis
Emmi Moilanen / Yle

TurkuSamppalinnan maauimalan peruskorjaus on viimeistelyä vaille valmis, ja uimarit pääsevät polskimaan altaisiin ensi viikolla. Maauimalan altaat täytettiin jo kuukausi sitten, minkä jälkeen remontti on keskittynyt suurimmilta osin allaspihan tekemiseen. Myös aiempaa avarammat suihkutilat ovat viittä vaille valmiit.

Ennen peruskorjausta uima-altaan laatoituksen vaurioita piti korjailla vuosittain talvikauden jälkeen. Rakennusmestari Heikki Virtasen mukaan remontilla on pyritty ehkäisemään vaurioita.

Uima-altaat saivat alkuperäisen näköiset betonipinnat, ja esimerkiksi betonimosaiikkireunukset tuotiin takaisin nykypäivään.

– Kyllä on yritetty tehdä niin, että enää ensi vuonna ei tarvitsisi tehdä korjauksia. Olemme yrittäneet tehdä kestävää jälkeä, Virtanen toteaa.

Samppalinnan remontoitu maauimala avaa ovensa uimareille jälleen kesäkuun alussa.
Emmi Moilanen / Yle

Esteettömyys huomioitu aiempaa paremmin

Vuonna 1955 valmistuneen Samppalinnan maauimalan peruskorjaus oli välttämätön. Vaikka korjaustyöt on tehty alkuperäistä henkeä kunnioittaen, toimivuus ja kestävyys ovat olleet tärkeitä seikkoja esimerkiksi rakennusmateriaaleja valittaessa.

Remontin aikana maauimalan kaikki pinnat uusittiin niin sisältä kuin ulkoakin. Myös esteettömyyttä lisättiin uusimalla hissi ja rakentamalla lisää kaiteita. Peruskorjauksen ansiosta ison altaan päädystä löytyy nyt liikkumista helpottava luiska.

Turun museokeskuksen tutkijan Kaarin Kurrin mukaan rakenteiden uusiminen ja maauimalan alkuperäisen hengen vaaliminen onnistuivat ilman suuria vaikeuksia.

– Matkan varrella hioutui sellainen ratkaisu, että niiltä osin kuin on mahdollista, pyritään ottamaan alkuperäinen ilme huomioon uusissakin rakenteissa, Kurri kertoo.

Samppalinnan peruskorjattu maauimala avaa ovensa yleisölle kesäkuun alussa.
Emmi Moilanen / Yle

Kävijätavoite jopa 150 000

Turun kaupungin liikuntapalvelujohtaja Markus Kalmari kertoo, että remontoidun maauimalan avaamista on odotettu ”vesi kielellä”. Tyypillinen maauimalan kävijämäärä on ollut 100 000 kävijää kesää kohti. Se tyydyttäisi nytkin, mutta Kalmari katsoo toiveikkaasti kohti tulevaa.

– Uskomme, että jos säät suosivat, saadaan kesän aikana jopa 150 000 kävijää. Se on tavoitteenamme.

Kalmarin mukaan tavoite on kova, mutta hän pitää Samppalinnan vahvuutena loistavaa sijaintia kaupungin keskustassa.

– Tänne tullaan viettämään päivää, ottamaan aurinkoa ja pulahtamaan välillä veteen, Kalmari toteaa.