1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. käärmeet

Yli metrinen käärme luikerteli tiellä vastaan – katso kuva lajinsa halutuimmasta naaraasta

Pitkät, vanhat rantakäärmenaaraat ovat yhdyskuntansa suosituimpia kumppaneita.

Kuva: Erkki Paajanen

Eläkkeellä oleva Erkki Paajanen on jo pitkään kulkenut päiväkävelyillään kamera mukanaan ja ikuistanut luonnon ihmeitä. Perjantaina hänen eteensä osui luontokappale, jollaista hän ei ole ennen nähnyt.

Parikkalan Siikalahdella hiekkatietä ylitti Paajasen arvion mukaan noin 120-senttinen rantakäärme. Paajanen asettui oitis ottamaan siitä kuvaa, ja käärme keräsi itsensä mutkalle puolustuasemiin ja sihisi. Lopulta käärme jatkoi matkaansa.

Erkki Paananen jäi ihmettelemään käärmeen suurta kokoa.

"Vaikuttavimpia luonnonnäytelmiä Suomessa"

Käärmeasiantuntija Urpo Koponen tunnistaa rantakäärmeen nopeasti vanhaksi naaraaksi. 120-senttiset naaraat ovat ainakin 12-vuotiaita.

– Ne ovat niitä käärmeyhdyskunnan halutuimpia kumppaneita, Koponen kertoo.

Rantakäärmeet ovat yleensä 75–90-senttisiä, naaraat pidempiä kuin koiraat. Suomen pisimmäksi rantakäärmeeksi on mitattu 134-senttinen yksilö, mutta Koponen kertoo nähneensä jopa 150-senttisen naaraan.

Huhti-toukokuussa kymmenet koiraat kerääntyvät kasoihin ja kilpailevat naaraasta. Useat koiraat säntäävät yhtä aikaa kiinni pitkään naaraaseen, kunnes yksi niistä onnistuu parittelemaan sen kanssa.

– Se on yksi vaikuttavimpia luonnonnäytelmiä, joita Suomessa voi kokea, Koponen hehkuttaa.

Hän on itse nähnyt soidinmenot useasti Ahvenanmaalla.

Vanha rantakäärme munii jopa 40 munaa

Suuren rantakäärmeen havainnut Erkki Paajanen pohti käärmeen paksuutta.

Parittelun jälkeen muna-aihiot alkavat kasvaa, ja valmiit munat hedelmöityvät vasta noin kuukauden kuluttua.

– Kun pariutuminen on tapahtunut, alkaa voimistuminen talvea varten. Käärme kerää rasvakerrosta syömällä sammakoita ja eläviä kaloja, Koponen kertoo ja muistuttaa syksyn tulevan nopeasti.

Saalistusmaat ovat noin kilometrin päässä talvehtimispaikasta. Munimisaika on vasta heinäkuussa ja munat kuoriutuvat elokuun alkupuolella.

Vanhat naaraat voivat munia jopa 40 munaa, kun sukukypsäksi ehtinyt munii vain noin 10.

Rantakäärmeen munia haudotaan viitisen viikkoa. Kuoriutumisen jälkeen lyijykynän kokoiset poikaset eivät tarvitse enää emoa.

Leikkii kobraa, muttei hyökkää ihmistä kohti

Parikkalainen Erkki Paajanen otti käärmeestä monta kuvaa. Käärmeen puolustusasento näytti siltä, kuin se olisi suorastaan poseerannut kameralle. Urpo Koponen muistuttaa, että rantakäärme on ihmiselle vaaraton.

– Se voi tehdä jopa valehyökkäyksiä, mutta ei tule ihmiseen kiinni. Rantakäärme voi nousta ylös pelottelemaan kuin kobra, mutta sillä ei ole kanttia käydä kiinni, Koponen kertoo.

Rantakäärme on Suomessa rauhoitettu eikä sitä saa ahdistella tai pyydystää edes katseltavaksi. Rantakäärmeen tappamisesta joutuu maksamaan 252 euroa.

Jutun lähteinä on Urpo Koposen lisäksi käytetty luontoharrastaja Lisse Tarnasen kommentteja sekä Sammakkolampi (siirryt toiseen palveluun)-sivustoa.

23.5. klo 12.17 juttua tarkennettu munien määrän ja soidinmenojen kuvailulla.