Turkissa alkoi oikeudenkäynti vallankaappausyrityksen johtoa vastaan – yli 220 syytettyä

Syytetyistä parikymmentä on entisiä kenraaleja.

Turkki
Kaltereiden ympäröimällä pihalla kulkee jonossa syytettyjä, ja vieressä kulkevat sotilaat.
Sotilaat saattoivat syytettyjä oikeussaliin Sincanin vankilassa.STR / EPA

Turkin pääkaupungin Ankaran liepeillä on alkanut oikeudenkäynti viime heinäkuun vallankaappausyrityksen johtajiksi epäiltyjä vastaan.

Syytettyjä on 221. Heistä 26 on entisiä kenraaleja, muun muassa ilmavoimien entinen komentaja Akın Öztürk sekä presidentti Recep Tayyip Erdoğanin entinen turvallisuusavustaja eversti Ali Yazici.

Syytetyistä 12 ei ole paikalla. Poissa on muun muassa Yhdysvalloissa asuva muslimisaarnaaja Fethullah Gülen, jota Erdoğanin hallinto syyttää kaappausyrityksen taustavoimaksi. Gülen on kiistänyt syytöksen.

Protestoijat vaativat kuolemantuomiota takaisin

Oikeudenkäyhti käydään tarkoitusta varten rakennetussa tuomioistuimessa Sincanin vankilakompleksissa. Tuomitut marssitettiin oikeussaliin parijonossa tv-kameroiden edestä. Heitä saattoivat sotilaat.

Paikalla oli kymmeniä mielenosoittajia, jotka heiluttivat Turkin lippuja ja buuasivat syytetyille. He vaativat myös kuolemantuomion palauttamista.

Turkki luopui kuolemantuomiosta osana pyrkimyksiä liittyä EU:hun, mutta Erdoğan on väläyttänyt mahdollisuutta sen palauttamiseen. Kaappausyrityksestä syytettyjä uhkaa nyt elinkautinen vankeus.

Kymmeniä tuhansia pidätetty

Maanantaina alkanut oikeudenkäynti on yksi monista, joissa kaappausyritykseen osallistumisesta epäiltyjä tuomitaan. Turkki on pidättänyt yli 47 000 ihmistä epäiltynä yhteyksistä Gülenin liikkeeseen.

Yli 100 000 julkisen sektorin työntekijää on erotettu virastaan, muun muassa opettajia, lääkäreitä, poliiseja ja sotilaita.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International arvostelee erottamisia tuoreessa raportissaan. (siirryt toiseen palveluun) Amnestyn mukaan erottamiset ovat olleet mielivaltaisia ja ne ovat tuhonneet ihmisten elämiä. Erotettujen passit on jäädytetty, joten he eivät voi pyrkiä töihin ulkomaillekaan.

Lähteet: AFP, AP