Valtakunnansovittelija: Kaupan alan työriita ratkesi – YTN jäi ilman työehtosopimusta

Osapuolet kirjasivat sovinnon sisällön muistioon. Kyseessä ei ole YTN:n tavoittelema työehtosopimus.

työtaistelut
Kaupan kassa.
Vähittäiskauppa kasvoi heinäkuussa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Kaupan alan työriidan osapuolet eli Ylemmät Toimihenkilöt YTN ry ja Kaupan liitto ry ovat hyväksyneet valtakunnansovittelijan torstaina 18.5. antaman sovintoehdotuksen.

Osapuolet käsittelivät ehdotusta hallintojensa kokouksissa. Vastausten määräajan oli määrä umpeutua tänään kello 16.

Valtakunnansovittelija Minna Helle on tyytyväinen tilanteeseen. Hänen mukaansa sovun syntyminen on erittäin hyvä asia molempien osapuolten kannalta.

– Vaikka uusia työtaistelutoimia ei akuutisti ollut uhkaamassa, oli vaarana tilanteen eskaloituminen. Nyt se vältettiin ja osapuolet pääsevät rakentamaan yhteistyötään rauhanomaisesti. Molemmat vaikuttavat olevan tähän hyvin sitoutuneita, Helle sanoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Valtakunnansovittelijan mukaan sovinnon tavoitteena on vahvistaa YTN:n ja Kaupan liiton välistä luottamusta ja yhteistyötä. Toimenpiteet sisältävät esimerkiksi paikallisen vuoropuhelun vahvistamista ja tulevaisuusohjelman aloittamisten.

Sovinnon sisältö kirjattu osapuolten väliseen muistioon (siirryt toiseen palveluun), joka ei ole työehtosopimus.

Kiistan taustalla työsopimuksen puute

YTN halusi jäsenilleen työehtosopimuksen, koska sellaista ei vielä ole. YTN:n mukaan ilman työehtosopimusta kaupan alan esimiehillä, asiantuntijoilla ja päälliköillä oli isoja puutteita työajan noudattamisessa.

– On tärkeää, että kaupan alan ylemmät toimihenkilöt käyvät yhdessä yritysten kanssa vuoropuhelua esimerkiksi työaikaan ja henkilöstöedustusjärjestelmään liittyvistä asioista, YTN:n puheenjohtaja Heikki Kauppi sanoo järjestön tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Työnantajaa edustava Kaupan liitto puolestaan korosti, että työehtosopimus ei ole tarvittava ratkaisu YTN:n esittämiin epäkohtiin vaan työpaikoilla pitäisi edistää yhteistyötä muilla tavoin.

Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala sanoo nyt, että Kaupan liitto kannustaa jäsenyrityksiään käymään vuoropuhelua ylempien toimihenkilöiden kanssa ja ratkaisemaan paikallisesti mahdolliset ongelmat.