Kuopion Siikaranta muuttui teollisuusalueesta elämyskeskittymäksi – pian sieltä voi lainata urheiluvälineitä ilmaiseksi

Bellanrannan alueen kehittämistä koordinoimaan on perustettu yhdistys, joka järjestää helatorstaina lapsille suunnatun hyväntekeväisyystempauksen.

vapaa-aika
Lapset hyppivät Kuopion Bellanrannan trampoliinipuistossa
Siikarannassa aloitti vuodenvaihteessa muun muassa trampoliinipuisto.Sakari Partanen / Yle

Kuopion Siikarannan alueesta on kehittymässä kaupungin liikunta- ja elämyskeskittymä.

Saaristokadun kaupungin puoleisessa päässä sijaitsevalla alueella aloitti viime vuodenvaihteessa neljän yrityksen yhteinen Elämyskeskus Bellanranta. Se perustettiin venevalmistaja Bellan tehdashalleihin, jotka olivat käyneet yhtiölle tarpeettomiksi.

Lähes 10 000 neliön tilat valmistuivat kymmenisen vuotta sitten isojen veneiden valmistusta varten, mutta taantuma muutti suunnitelmat. Bella on keskittänyt isojen veneiden valmistamisen käytännössä kokonaan Pohjanmaalle.

– Saimme vinkkiä, että tämä (Siikarannan tehdashallit) olisi liikunnalle huippupaikka. Lopulta tiloista oli kiinnostunut yli kymmenen tahoa, joista neljä sitten valikoitui, kertoo Bella-Veneet Oy:n toimitusjohtaja Raimo Sonninen.

Sonnisen mukaan tiloja on vielä vapaana arviolta 700 neliömetriä. Toiveissa olisi löytää niillekin samantyyppistä käyttöä ja osa voisi olla vaikkapa varastokäytössä, Sonninen visioi.

Alueelle perustettu kehittämisyhdistys

Alueen kehittämistä varten on myös perustettu Bellanrannan Kehittämisyhdistys ry. Elämyskeskuksen yrittäjien lisäksi siinä ovat mukana juuri Siikarannassa ovi- ja ikkunavalmistaja Fenestran entisessä maalaamossa aloittanut pienpanimo, panimokierroksiakin tarjoava RPS Brewing sekä saunalauttayritys VIP-Lautta.

Yhdistyksen toimintaa koordinoimaan palkattu Krista Kinnunen arvioi, että koko alueella on vielä paljon uusia mahdollisuuksia.

– Kyllä tämän on mahdollisuus kasvaa paljon isommaksi ja monipuolisemmaksi. Paikka on ihan veden äärellä ja muun muassa se antaa mahdollisuuksia kehittymiselle.

Ensi vuodenvaihteessa Elämyskeskus Bellanrannassa aloittaa urheiluvälineiden lainaamo. Ajatuksena on tarjota ihmisille mahdollisuus lainata välineitä ilmaiseksi, jolloin liikuntaharrastuksen aloittaminen ei olisi rahasta kiinni.

Välineet on tarkoitus kerätä lahjoituksina yksityishenkilöiltä, urheiluseuroilta ja muilta yhteistyökumppaneilta. Krista Kinnunen kertoo saaneensa idean lainaamoon viime talvena Pohjois-Ruotsissa, jossa samanlainen konsepti oli jo käytössä.

– Ehdotin samantyyppisen toiminnan käynnistämistä Bellanrannan alueen yrittäjille, ja he näyttivät asialle heti vihreää valoa. Isoin ajatus tässä on, että etenkin lasten ja nuorten kynnystä liikkumiseen saadaan madallettua.

Sporttilainaamo-keräys järjestetään helatorstaina Bellanranta4Kids-hyväntekeväisyystapahtuman yhteydessä. (siirryt toiseen palveluun) Tapahtuman tuotto jaetaan myöhemmin lasten ja nuorten urheiluharrastusten tukemiseen paikallisten urheiluseurojen kautta. Toinen isompi tempaus on luvassa syksyllä, Krista Kinnunen kertoo.

Elämyskeskuksen, pienpanimon ja saunalautan lisäksi Siikarannassa toimii esimerkiksi alkoholivalmistaja Lignell & Piispanen. Yhtiön toimitusjohtaja Harri Nylund sanoo, että heilläkin on suunnitteilla aloittaa elämykselliset esittelykierrokset, mutta toistaiseksi mitään ei ole vielä lyöty lukkoon.

Siikarannan tarjontaan kuuluu myös koiraurheiluun keskittynyt koirakeskus Metka. Samalla seudulla reilu vuosi sitten aloittanut golfkeskus sen sijaan lopetti toimintansa huhtikuussa konkurssin vuoksi. (siirryt toiseen palveluun)