1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Reuters: Pohjois-Korealla kyberrikoksiin erikoistunut yksikkö – hankkii maalle valtavia rahasummia

Pohjois-Korea
Kim Jong-un ja sotilaita.
Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA julkaisi maanantaina 22. toukouuta kuva, jossa maan johtaja Kim Jong-un alaisineen seuraa ohjuskoetta.KCNA / EPA

Uutistoimisto Reuters on saanut useista lähteistä tietoja, joiden mukaan Pohjois-Korean tiedustelupalvelulla on yksikkö, jonka tehtävänä on hankkia maalle rahaa erilaisilla kyberhyökkäyksillä.

Tiedustelupalvelun elintä kutsutaan nimellä Yksikkö 180. Siitä kertovat Pohjois-Koreasta paenneet loikkarit ja maata tutkivat länsimaiset tiedusteluelimet. Siitä ovat päässeet perille myös kyberturvallisuusasiantuntijat.

Länsimaissa on löydetty näyttöä, että viime viikolla 150 maahan levinnyt ja 300 000 tietokonetta lamauttanut WannaCry-ohjelma olisi mahdollisesti myös peräisin kyseiseltä yksiköltä. Ohjelma vaati tietokoneen käyttäjältä 300 dollarin maksua, jotta konetta ja sen sisältämiä tietoja kykeni taas käyttämään.

Pohjois-Korea on käyttänyt tietoverkkoja alun perin tavanomaiseen tietojenkeruuseen ja vakoiluun. Toiminta muuttui vuonna 2014, kun hakkerit tunkeutuivat tietotekniikkajätti Sonyn Hollywoodin-studion tietojärjestelmään, Reuters kertoo. Samana vuonna Bangladeshin keskuspankista ryöstettiin tietoverkko-operaatiolla 81 miljoonaa dollaria.

Tuolloin Pohjois-Koreassa tajuttiin, että tietoverkkojen kautta maahan voitaisiin saada suuria summia rahaa kiinnijäämisriskin ollessa vähäinen, kertoo Center for Strategic and International Studies -tutkimuslaitoksen Pohjois-Korea-asiantuntija James Lewis.

Saman totesi Yhdysvaltain puolustusministeriö viime vuonna julkaisemassaan raportissa.

Pohjois-Korea kiistää jyrkästi väitteet rikollisesta toiminnasta, eikä asiasta myöskään ole konkreettista näyttöä. Sony harkitsee syytteiden nostamista.

Toimintaa myös ulkomailla

Pohjois-Koreasta vuonna 2004 loikannut tietotekniikan professori Kim Heung-kwang vahvistaa tiedon kyberrikollisuusyksiköstä. Hän uskoo, että yksikössä työskentelee hänen omiakin oppilaitaan.

Kim Heung-kwangin mukaan Yksikkö 180:n työntekijät matkustavat ulkomaille, missä he esiintyvät pohjoiskorealaisten yritysten työntekijöinä. Kohdemaita ovat mm. Kiina ja Kaakkois-Aasian maat.

– Hakkerit menevät ulkomaille, missä internet-yhteydet ovat paremmat ja jotta eivät jättäisi Pohjois-Koreaan johtavia johtolankoja, hän kertoo.

Yhdysvaltalainen Pohjois-Korean johtoon erikoistunut asiantuntija Michael Madden uskoo, että Yksikkö 180 on yksi useammasta korkeatasoisesta kybersodankäyntiin erikoistuneesta tiedustelupalvelun elimestä.

Lähde: Reuters

Lue seuraavaksi