Lainoittajien kiista lykkää Kreikan lainan maksatuksen viime tinkaan – Orpo: "Inhottava tilanne"

Kreikka on käytännössä tehnyt siltä vaaditut säästötoimet, mutta lainoittajat eivät kykene vielä hyväksymään seuraavan lainaerän maksatusta.

Kreikka
Mellakkapoliisit partioivat tuntemattoman sotilaan haudalla Ateenassa.
Mellakkapoliisit partioivat tuntemattoman sotilaan haudalla Ateenassa sen jälkeen kun säästötoimenpiteitä vastustanut mielenosoitus oli äitynyt väkivaltaiseksi.Yannis Kolesidis / EPA

BRYSSEL Euromaiden valtiovarainministerit ovat lykänneet päätöstä Kreikan lainaohjelman seuraavan erän maksatuksesta eteenpäin. Lykkäys johtuu siitä, että euromaat ja kansainvälinen valuuttarahasto IMF ovat erimielisiä siitä, miten Kreikan velkataakkaa pitäisi jatkossa helpottaa.

Kreikan parlamentti hyväksyi loppuviikosta vyönkiristystoimet, jotka olivat lainaerän maksatuksen ehtona. Poliittisesti hankalat toimenpiteet johtivat vuorokauden mittaiseen yleislakkoon viime viikolla.

– Kreikan kannalta tämä on inhottava tilanne koska nyt jo näkyy että kun tämä on kestänyt, niin Kreikan taloustilanne on heikentynyt, koska siellä on taloudessa epävarmuutta, sanoi valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) myöhään iltaan venyneen kokouksen jälkeen Brysselissä.

Kreikka tarvitsee seitsemän miljardia euroa vanhojen lainojensa lyhennyksiin heinäkuussa. Euroryhmä palaa lainakysymykseen seuraavassa kokouksessaan kesäkuussa, jolloin asiasta on käytännössä pakko sopia.

– Olemme hyvin lähellä sopua, mutta emme kyenneet tänään kaventamaan kuilua sen välillä, mitä voidaan tehdä ja mitä joidenkin mielestä pitäisi tehdä, euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijsselbloem sanoi.

Velkataakkaa koskeva erimielisyys johtuu IMF:n ja euromaiden erilaisista käsityksistä siitä, miten Kreikan velan suhde bruttokansantuotteeseen kehittyy jatkossa. IMF:n arviot Kreikan velkataakan kasvusta ovat pessimistisempiä kuin euromaiden. Sen takia rahasto haluaa lisää kevennyksiä Kreikan velkoihin.

Euromaista etenkin Saksa ja Hollanti haluavat, että IMF tulee mukaan Kreikan lainaohjelmaan. Kreikan kolmannen hätälainaohjelman enimmäiskoko on 86 miljardia euroa, ja ohjelman on määrä päättyä kesällä 2018.