1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirvi

Huonossa kunnossa oleva hirvenvasa vei hoitajien yöunet

Mustasaaressa hoidetaan pientä hirvenvasaa yötä päivää. Emostaan eroon joutunut vasa on varsin huonossa kunnossa, mutta hoitotiimi tekee parhaansa sen pelastamiseksi.

hirvi
Hirvenvasa auton kyydissä
Villieläinhoitola - Nordic Wildlife Care

Villieläinhoitolaa Mustasaaressa pitävä Markku Harju on nukkunut viime öinä huonosti. Syynä on pieni hirvenvasa, joka on huonossa kunnossa.

Viime viikolla Harju vastaanotti Vaasan saaristosta puhelun, jossa kerrottiin emon hylkäämästä hirvenvasasta. Emo oli uinut toisen hirvenvasan kanssa viereiseen saareen, mutta toinen vasoista oli jäänyt makaamaan heinikkoon.

– Koska kyseessä oli luonnonvarainen eläin, niin piti odottaa ja katsoa, että jos emo tulisi hakemaan sen pois. Seuraavana päivänä ei ollut kuitenkaan emoa näkynyt, Harju kertoo.

Harju kävi noutamassa hypotermiasta kärsivän hirvenvasan hoitoon, sillä se ei olisi selvinnyt enää seuraavaa yötä.

Nesteytystä ja antibiootteja

Vasa on ollut viimeiset kaksi päivää tehohoidossa eläinlääkäri Assaf Wydran luona, jossa se on saanut antibiootteja ja nesteytystä. Wydra laati yhdessä Mustasaaren kunnaneläinlääkärin Anne Niemen kanssa vasalle hoito-ohjelman. Hoito on ollut ympärivuorokautista ja vaatinut paljon valvomista.

Tällä hetkellä vasan sokeriarvot vaihtelevat todella nopeasti ja se on edelleen nesteytyksessä. Mikäli sokeriarvot tasaantuvat, on sillä paremmat mahdollisuudet selvitä hengissä. Vasan hoito jatkuu kuitenkin vielä pitkään.

Harjun mukaan emo ei hylkää hyväkuntoista vasaa. Jos toinen vasa on sairas, niin emo keskittyy hyväkuntoiseen.

– Harvoin syy on se, että ne ovat joutuneet erilleen, Harju kertoo.

Mervi oli paremmassa kunnossa

Julkisuudessakin paljon ollut Mervi-hirvi saapui Harjun hoidettavaksi samanikäisenä kuin uusin tulokas. Harjun mukaan Mervi oli kuitenkin saapuessaan kohtuullisen hyväkuntoinen.

– Tällä on syönti- ja imemisvaikeuksia eli tämä on huomattavasti vaikeampi tapaus, Harju kertoo.

Koska hoito on keskittynyt tällä hetkellä eloonjäämiseen, on vasan sukupuoli vielä varmentamatta. Harju kuitenkin arvioi vasan olevan tyttö. Nimeä ei ole vielä annettu.

- Yleensä en anna nimeä luonnonvaraisille eläimille, jotka vapautetaan luontoon. Tämä tulee kuitenkin jäämään tänne. Jos se toipuu, niin sille tullaan katsomaan sitten nimi. Mutta vasta, kun vaara on ohi ja hirvi on hyväkuntoinen ja kasvava, Harju kertoo.

Lue seuraavaksi