114-vuotiaan sahan tuotanto katkesi tuhoisaan tulipaloon – "Ne ovat nyt kaikki mennyttä, savuna ilmaan"

Räjähdysmäisesti levinnyt tulipalo nieli perinteikkään Herralan sahan tuotantolinjastot ja samalla omistajaperheiden tulonlähteen Hollolassa.

Sahatulipalo
Tulipalossa tuhoutunut saharakennus
Mika Moksu / Yle

Raju tulipalo on polttanut Herralan sahan tuotantorakennuksen Hollolassa. Maanantain ja tiistain välisenä yönä syttyneessä tulipalossa tuhoutuivat sahan kaikki koneet ja muu tuotantotekniikka, kuten tietojärjestelmät ja mittalaitteet.

– Ne olivat aivan nykyaikaiset ja viimeisen päälle – ja jopa vähän edelläkin. Ne ovat nyt kaikki mennyttä, savuna ilmaan, sanoo hiljaisella äänellä Herralan sahan toimitusjohtaja Markku Mäkelä.

Mäkelä ei osaa vielä sanoa tarkkaan, miten isot rahalliset vahingot ovat.

– Jos tuollaisia koneita lähdetään hommaamaan ja laittamaan uusia, varmaan kymmenen miljoonaa on se, mistä lähdetään. Mutta en osaa sanoa enempää, toimitusjohtaja toteaa.

15 ilman töitä, perheyritys ilman tuloa

Selvää kuitenkin on, että sahalla ei toistaiseksi ole tuotantoa. Yhtiöllä on 16 työntekijää, joille ei nyt ole tehtävää.

– Ihan pieniä mahdollisuuksia on, kun meillä on tuossa tavaraa varastossa ja kuivauksessa, että niitä pitää sitten pakettiin laittaa ja lähettää. Sellaista pientä hommaa osalle on, mutta sitten ei ole kyllä tietoa, miten jatkuu ja koska, Mäkelä kertoo.

Mäkelä kantaa huolta myös omistajakunnasta.

– Tämä on perheyritys, ja tämä koskettaa meidän perheitä samalla tavalla. Ei ole töitä, jos ajattelee karkeasti. Toki tässä on selvitystyötä, mutta tuloa ei ole, hän pohtii.

Uusi alku tyhjästä?

Toimitusjohtaja Markku Mäkelän mukaan palovakuutukset ovat yhtiöllä kunnossa, mutta siitä, mitä ne lopulta korvaavat, ei ole vielä tietoa.

– Tämä jatkohan nyt riippuu niin monesta asiasta. Olisi helpompi päättää jatkosta, jos olisi pieni pala palanut, mutta kun palaa kaikki. Kun aloitetaan aivan puhtaalta pöydältä, on vaikea sanoa mistään ajasta mitä tehdään.

Palon syttymissyy ei ole vielä selvinnyt.

Palo leimahti uudelleen

Sahan raunioissa kytee edelleen tuli ja sen seurauksena syttyi uusi tulipalo ennen kello viittä iltapäivällä. Paikalle hälytettiin useita Hollolan vapaapalokuntien yksiköitä. Päivystävän palomestarin mukaan tilanne on hallussa.

– Sahapaloissa leimahtaa usein uudelleen, tässä tapauksessa yllätti, että se kävi näin nopeasti ensimmäisen sammutuksen jälkeen, kertoo palomestari Kari Sipilä Päijät-Hämeen pelastuslaitokselta.

Kiinteistön jälkivartoinnin vastuu siirtyi aiemmin iltapäivällä sahan omistajalle.