Nokia ja Apple hautasivat sotakirveen – sopivat patenttikiistansa ja ryhtyivät liikekumppaneiksi

Nokia alkaa toimittaa Applelle verkkoinfrastruktuuriin liittyviä tuotteita ja palveluita. Yhtiöt myös selvittävät laajemman yhteistyön mahdollisuuksia.

Nokia Oyj
Apple withings valvontakamera.
Applen älypuhelin ja Withingsin kotiin asennettava valvontakamera vuodelta 2015.AOP

Teknologiayhtiöt Nokia ja Apple ovat sopineet patenttilisenssistä ja liiketoimintayhteistyöstä. Samalla yhtiöt luopuvat kaikista toisiaan vastaan nostamistaan patenttikiistaan liittyvistä kanteista.

Nokian patenttilisensointiliiketoiminnasta vastaavan lakiasiainjohtajan Maria Varsellonan mukaan sopimus on merkityksellinen sekä Nokialle että Applelle.

Varsellona sanoo, että sopimuksen myötä Nokian ja Applen välinen suhde muuttuu oikeudenkäyntiosapuolista liikekumppaneiksi, jotka työskentelevät yhdessä asiakkaidensa hyväksi.

Nokian ja Applen ylimmät johdot aikovat jatkossa tavata säännöllisesti, jotta yhtiöiden yhteistyö sujuu tehokkaasti.

– Olemme tyytyväisiä, että pantenttikiistamme on saanut ratkaisun ja odotamme innolla liikesuhteemme syventämistä Nokian kanssa, sanoo Applen operatiivinen johtaja Jeff Williams.

Liiketoimintayhteistyösopimuksen mukaan Nokia toimittaa Applelle verkkoinfrastruktuurituotteita ja -palveluita. Samalla aiemmin Withings-brändin alla myydyt Nokian digitaalisen terveydenhuollon tuotteet palaavat Apple Store -myymälöihin ja -verkkokauppoihin.

Withings valmistaa erilaisia kehon ja terveyden seuraamiseen tarkoitettuja langattomia älylaitteita kuten aktiivisuusrannekkeita ja lämpömittareita. Nokia osti ranskalaisen Withingsin vuoden 2016 keväällä.

Laajempi yhteistyö selvityksessä

Yhtiöt selvittävät myös tulevia yhteistyömahdollisuuksia digitaaliseen terveydenhuoltoon liittyvissä suuremmissa hankkeissa.

Nokia saa Applelta ennakkomaksun ja muita lisätuloja sopimuksen voimassaoloaikana. Sopimuksen tarkat yksityiskohdat ovat salaisia.

Nokia tulee kirjaamaan sopimuksen tuoton osittain Nokia Technologies -liiketoimintaryhmän patenttilisensoinnin liikevaihdoksi ja osittain muiden Nokian liiketoimintaryhmien liikevaihdoksi.

Lisäksi Nokia aikoo antaa päivityksen pääomarakenteensa optimointiohjelmasta vuoden 2017 kolmannen vuosineljänneksen tulosjulkistuksensa yhteydessä.

Helsingin pörssissä Nokian osake oli aamulla kello 11 aikaan yli kuusi prosenttia plussalla.

Kiistassa oli kyse lisenssimaksuista

Apple syytti Nokiaa kaupan käynnistä ja rahastamisesta patenteilla. Nokian mielestä Applen tuotteet loukkasivat useita Nokian patentteja.

Nokian katsoi, että Apple käytti Nokian kehittämää teknologiaa maksamatta siitä.

Yhtiöt haastoivat toisiaan oikeuteen useissa maissa viime joulukuussa. Nokian oikeuskanteet Applea vastaan koskivat noin neljääkymmentä kännykän teknistä yksityiskohtaa.