VALMA auttoi Inestä ja Hennaa, kun suunta oli hakusessa – "Täällä sai selvittää päätään ja nostaa numeroita"

Koulutus kestää vuoden. Sen tavoitteena on estää nuorten syrjäytymistä.

opiskelu
Kaksi nuorta tekemässä tehtäviä tunnilla.
Ines Molander ja Henna Salmu tekemässä tehtäviä tunnilla.Kalle Niskala / Yle

VALMA-koulutuksen eli ammatilliseen peruskoulutukseen valmentavaan koulutukseen hakeutuu Kokkolan ammattiopistossa koko ajan enemmän nuoria. Tänä lukuvuonna heitä on noin 60 opiskelijaa, edellisenä 49. Pääosa heistä tulee suoraan peruskoulusta. Mukana on myös maahanmuuttajia.

– Tänne tullaan, kun ei tiedetä, mikä ala tai ammatti kiinnostaa. Tai aloittaa jonkin, mutta huomaa, että se on ihan väärä valinta ja alkaa miettiä uudestaan, kuvaa opinto-ohjaaja Eveliina Tyynelä.

Ines Molander tuli VALMAan, koska ei peruskoulun päättyessä tiennyt, mihin haluaisi.

– Koko ysiluokka oli aika vaikeeta, täällä sai selvittää päätään ja nostaa numeroitaan.

Valmentavan koulutuksen aikana kiinnosti useampikin ala, mutta nyt suunnitelmat ovat seljenneet, ja Ines haki turvallisuusalalle. Häntä kiinnostavat sekä armeija että poliisikoulu. Tulevaisuus näyttää nyt hyvältä:

– Tosi hyvältä!

VALMAssa opiskelija tutustuu eri koulutusaloihin (siirryt toiseen palveluun), käy työssäoppimisjaksoja ja voi korottaa peruskoulun päättötodistuksen arvosanoja. Hän voi myös tehdä joitakin tulevista ammatillisista opinnoistaan jo Valma-vuonna.

Näin teki myös Henna Salmu, joka aloitti valmistavat opinnot marraskuussa. Nyt plakkarissa on jo joitakin aineita, mikä helpottaa ensi vuonna alkavia autoalan opintoja.

Ehkä se ei vain passannut minulle se koulun penkillä istuminen

Henna Salmu

Henna ehti jo istahtaa lukion penkille, mutta huomasi, ettei se olekaan oma paikka. VALMAn hän bongasi netistä, otti yhteyttä opinto-ohjaajaansa ja haki. Henna pohtii, että ysiluokalla valintoja tehdessään voi olla päätöksiin vielä liian nuori. Ainakin oma lukiopolku oli virhevalinta:

– Ehkä se ei vain passannut minulle se koulun penkillä istuminen. Täällä olen saanut ainakin paljon uusia kokemuksia ja saanut tutustua uusiin ihmisiin.

Opinto-ohjaaja Eveliina Tyynelä sanoo, että tulijoiden lähtökohdat hyvin erilaisia. Siksi jokaisen tilanne kartoitetaan, ja kaikille tehdään henkilökohtainen opintosuunnitelma.

Kotona makaamalla ei lisäpisteitä saa

Opinto-ohjaaja Eveliina Tyynelä

Yhden lukuvuoden kestävästä koulutuksesta suurin osa hakeutuu ammatilliseen peruskoulutukseen. Mitään suosikkialaa ei ole, vaan opiskelijat jakautuvat erilaisille ammattialoille. Lähes joka vuosi Kokkolan VALMAsta joku päätyy myös valitsemaan lukion.

Ensi syksynä Kokkolassa ei aloiteta enää kymppiluokkaa. Osasyynä tilanteeseen on VALMAn suosion kasvu. Haku alkoi tiistaina ja jatkuu heinäkuun 25:nteen asti. Opinto-ohjaaja pitää myöhään kestävää hakua hyvänä:

– Jos yhteishaun tulokset näyttävät, että on saanut paikan, joka ei enää kiinnostakaan, on vielä paikka, johon voi hakea, sanoo Tyynelä ja muistuttaa, että kotiin ei kannata jäädä, vaikka tulevaisuus ei tarkkana vielä piirtyisikään. Suorittamalla tietyn osaamispistemäärän saa kuusi pistettä seuraavaan yhteishakuun.

– Kotona makaamalla ei lisäpisteitä saa, sanoo Eveliina Tyynelä.