1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Manchester

Suurkonserttien järjestäjä: Seuraamme jatkuvasti turvallisuustilannetta Suomessa

Konserttien turvatoimiin ei ole tulossa radikaaleja muutoksia.

Manchester
Provinssi 2016
Yleisöä Five Finger Death Punch -yhtyeen keikalla Provinssissa 2016.Marko Tuominiemi / AOP

Amerikkalaisen poplaulajan Ariana Granden konsertti päättyi eilen maanantaina pommi-iskuun. Kuolonuhreja vaatinut isku tehtiin Manchester Arenassa, jonne mahtuu yli 20 000 katsojaa.

Helsingin Areenassa oli eilen maanantaina niin ikään amerikkalaisen poptähden Bruno Marsin konsertti. Helsinki Areenan yleisökapasiteetti on reilu 13 000 katsojaa.

Suomen suurimpiin tapahtumajärjestäjiin kuuluva monikansallinen Live Nation sanoo ottavansa vakavasti maailmalla tapahtuvat terrori-iskut. Live Nation järjestää muun muassa Guns N`Rosesin keikan Hämeenlinnan tapahtumapuistossa heinäkuussa. Sinne mahtuu jopa noin 50 000 katsojaa.

– Seuraamme jatkuvasti tilannetta maailmalla ja olemme tiiviissä yhteydessä maamme viranomaisten kanssa, kertoo Live Nationin tiedottaja Maritta Kettunen.

Mitään uusia käytäntöjä Manchesterin isku ei ainakaan heti aiheuta. Turvatoimet ovat jo nyt melko tarkat.

– Turvallisuusasioista huolehtiminen on iso osa meidän työtämme, sanoo Kettunen.

Jokaista tapahtumaa ja konserttia varten laaditaan oma turvallisuussuunnitelma ja -arvio. Niissä otetaan huomioon paikan lisäksi konsertin luonne eli minkä tyyppisestä keikasta on kyse.

Esimerkiksi Helsinki Areenan konsertteihin kuuluu turvatarkastus, josta huolehtivat järjestyksenvalvojat. Poliisin kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä.

Kettunen sanoo, ettei voi paljastaa julkisuuteen mitään tarkkoja tietoja turvatoimista.

Turvallisuus pohdituttaa kesäfestareilla

Myös kesän rockfestivaaleilla turvallisuusasiat otetaan vakavasti. Turun Ruisrockin promoottorin Mikko Niemelän mukaan asiasta puhutaan paljon alalla.

– Keskustelemme paljon ulkomaisten kollegoiden kanssa ja vaihdamme tietoja ja kokemuksia.

Mitään radikaaleja muutoksia ei Ruisrockin turvallisuusasioihin ole kuitenkaan tulossa. Festivaalialueelle tulijat tarkastetaan jo nyt mahdollisimman tarkasti.

– Meillä on paljon henkilökuntaa huolehtimassa turvallisuudesta. Järjestyksenvalvojia on 200–300 ja lisäksi olemme tiiviissä yhteistyössä paikallisten viranomaisten kanssa.

Metallinpaljastimien käyttöä ei ole vielä harkittu.

– En ole täysin vakuuttunut niiden hyödyllisyydestä. Ne paljastavat paljon kaikkea turhaa. Niilläkään ei pysty estämään tapahtuma-alueen ulkopuolella tehtävää iskua, pohtii Niemelä.

Flow -festivaalin tuotantopäällikkö Emilia Mikkolan mukaan myös heidän turvallisuusjärjestelyt ovat jo nyt viety pitkälle, mutta maailman tapahtumiin tulee suhtautua vakavasti.

– Meillä tehdään jo nyt turvatarkastus kaikille sisääntuleville asiakkaille sekä myös henkilökunnelle. Emme kuitenkaan aio ohittaa tätä olankohautuksella. Jatkamme meidän käsissämme olevia turvajärjestelyitä sekä tiivistä yhteistyötä poliisin, pelastuslaitoksen ja muiden viranomaisten kanssa. Mahdollisesti lähdetään myös miettimään, että onko turvallisuusjärjestelyiden tasoa tarpeen vielä lisätä jollain tavalla, sanoo Mikkola.

15:07 Lisätty Emilia Mikkolan kommentti

Lue seuraavaksi