Poliisi varoittaa jo Wilma-viesteillä: Alaikäiset tytöt pyörivät aikuisten miesten seurassa Joensuussa

Seksuaalirikoksia tutkivan poliisin mukaan tyttöjen kanssa liikkuu sekä ulkomaalaistaustaisia että kantasuomalaisia miehiä. Ilmiö on tuttu myös muualta Suomesta.

Lapset ja nuoret
Rikoskomisario Simo Hämäläinen.
Rikoskomisario Simo Hämäläisen mukaan poliisi on huolestunut Joensuun ilmiöstä siksi, että osa kanssakäymisistä on johtanut eriasteisiin seksuaalirikoksiin.Heikki Haapalainen / Yle

Alaikäisten tyttöjen ja aikuisten miesten kanssakäymisestä huolestunut Itä-Suomen poliisi on ottanut poikkeukselliset keinot käyttöön Joensuussa.

Poliisi on välittänyt talvella ja kevään aikana Joensuussa yleistyneestä ilmiöstä viestiä Wilmassa, joka on maassamme yleisesti käytössä oleva koulun ja kodin välinen yhteydenpitojärjestelmä.

Välittämänsä tiedotteen mukaan poliisi on saanut talven ja tämän kevään aikana useita viestejä siitä, että alaikäiset tytöt hakeutuvat nuorehkojen aikuisten miesten seuraan. Havaintojen mukaan nuorimmat tytöt ovat alakouluikäisiä. Myös poliisi on tehnyt vastaavia havaintoja normaalin partioinnin yhteydessä.

Lisäksi poliisi on tutkinut viime aikoina useita seksuaalirikoksia, joissa uhri on ollut alaikäinen tyttö. Rikoksesta epäiltynä on ollut sekä ulkomaalaistaustaisia että kantasuomalaisia nuoria miehiä.

Missä seurassa liikut?

Kun nuoret ja eri-ikäiset ihmiset hakeutuvat toistensa seuraan, ei siinä ole tietenkään mitään kiellettyä tai rikollista, poliisi korostaa. Poliisi on kuitenkin huolissaan, koska tehtyjen ilmoitusten perusteella näissä kohtaamisissa ei aina ole ollut kysymys pelkästään keskustelusta tai ajatusten vaihdosta.

Rikoskomisario Simo Hämäläinen korostaa, että tilanne Joensuussa ei ole huono eikä poikkeuksellinen muuhun maahan verrattuna. Mutta poliisin käyttämä viestintäkeino on poikkeuksellinen.

Poliisi on tehnyt havaintoja pitkin talvea ja kevättä.

Simo Hämäläinen

– Poliisi on tehnyt havaintoja pitkin talvea ja kevättä siitä, että nuoret tytöt liikkuvat Joensuun keskustan alueella, aiemmin talvella kauppakeskuksissa ja nyt ympäri kaupunkia, aikuisten miesten kanssa. Siellä on ulkomaalaistaustaisia miehiä ja myös suomalaisia miehiä.

– Toki suurin osa nuorista ja suurin osa näistä aikuisista käyttäytyy hyvin. Mutta niin kuin jokainen voi päätellä, osa näistä kanssakäymisistä on johtanut muun muassa eriasteisiin seksuaalirikosepäilyihin. Ja tästä ollaan huolissaan, Simo Hämäläinen kertoo.

Nuorimmat viidesluokkalaisia

Rikoskomisario Hämäläisen mukaan oli poliisin oma idea ottaa Wilman kautta yhteyttä nuoriin ja heidän vanhempiinsa.

– Ihan ennaltaehkäisevässä mielessä ennen kesälomia ajattelimme, että laitetaan henkilökohtaisempi viesti. Että käytäisiin keskustelun kautta pelisääntöjä ja ruumiillisen koskemattomuuteen liittyviä yksityiskohtia kotona läpi. Tämä on ollut tarkoitus tässä viestinnässä, Hämäläinen sanoo.

Tavoite on, että erityisesti vanhemmat ja muut aikuiset kantaisivat entistä enemmän huolta ja vastuuta lapsista ja nuorista. Simo Hämäläinen sanoo, että poliisin tarkoituksena ei ole lietsoa minkäänlaista pelkotilaa tai vihaa.

– Vaan ihan avoimesti keskustella näistä asioista ja tuoda ilmi ne havainnot, joita me olemme omassa työssämme tehneet.

Hämäläinen kertoo, että poliisin nuorten tiimin työntekijöiden havaintojen mukaan aikuisten miesten seurassa tavatuista tytöistä nuorimmat ovat olleet peruskoulun viidennellä ja kuudennella luokalla, eli he ovat iältään noin 12-vuotiaita lapsia.