Väitös: Roots reggae on uskonnollista ja miehistä musiikkia, joka välittää vastarinnan sanomaa

Rastafari-liikkeeseen kuuluva roots reggae vastustaa sanoituksissa rasismia ja yhteiskunnallisia epäkohtia. Uskonto on läsnä.

Rastafari-liike
Tuomas Järvenpää.
Tuomas Järvenpäätä kiehtoo roots reggae, koska se yhdistää uskonnollisuuden, poliittisuuden ja yhteiskunnallisuuden musiikkiin.Janne Ahjopalo / Yle

Kun espoolainen markkinointipäällikkö istahtaa vastapestyn farmari-Volvonsa rattiin työpäivän jälkeen, saattaa hän ihastella autoradiosta kuuluvaa Jukka-Pojan ja Nopsajalan rennon letkeää rytmimusiikkia. Se on kuitenkin kaukana Jamaikalta peräisin olevasta roots reggaesta, joka ottaa yhteiskunnallisesti tiukasti kantaa.

– Roots reggae välittää vastarinnan sanomaa. Se vastustaa tutkimusaineistoni perusteella rasismia, siirtomaavaltaa ja naisen esineellistämistä, kertoo teologian maisteri Tuomas Järvenpää.

Romanttisuutta tai sukupuolen moninaisuutta ei suuremmalti käsitellä, vaan viesti on miehisen taisteleva, on Järvenpään tutkimuksellinen johtopäätös. Raamatulliset kielikuvat tulesta ja tuomiosta pilkahtelevat sanoituksista.

Musiikki on nopeatempoista ja siitä puuttuu rento takapotku.

Tuomas Järvenpää

Joensuulainen Tuomas Järvenpää havainnoi väitöskirjaansa vuosina 2011–2015 järjestelmällisesti reggae-tapahtumia sekä haastatteli kymmeniä muusikkoja sekä Suomessa että Etelä-Afrikassa.

– Suomessa tehtynä roots reggae on hyvin marginaalista. Meillä kantaaottavuus on eteläafrikkalaista abstraktimpaa ja kansainvälisempää. Etelä-Afrikassa korostui monesti paikallisuus: kantaa saatettiin ottaa oman kaupunginosan epäkohtiin.

Ylpeyttä juurista hengellisesti

Kotimaisia esimerkkejä tyylilajista ovat Laulurastas (siirryt toiseen palveluun) ja tutkimukseen osallistunut Intergalaktik Sound (siirryt toiseen palveluun). Eteläafrikkalainen Crosby Bolani (siirryt toiseen palveluun) oli yksi tutkimukseen osallistuneista artisteista.

– Roots reggaessa käytetty steppers-rytmi voi hetkittäin kuulostaa jopa teknolta, koska se saattaa olla hyvin nopeatempoista. Siitä voi puuttua reggaelle tyypillinen rento takapotku, sanoo Tuomas Järvenpää.

Roots reggae kantaa mukanaan Jamaikalla 1930-luvulla syntynyttä Rastafari-uskontoa, jonka jumalhahmona oli etiopialainen Haile Selassie.

– Uskonto korostaa afrikkalaisten yhtenäisyyttä ja ylpeyttä juuristaan, toteaa Järvenpää.

Teologian maisteri Tuomas Järvenpään väitöskirja Roots reggae from Cape Town to Helsinki : an ethnographic study of local belonging and cosmopolitan imagination in Rastafarian reggae music (siirryt toiseen palveluun) tarkastettiin Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella 19. toukokuuta.