Hyppää sisältöön

Elon eläkejohtaja: Kolmanneksella yrittäjistä eläke jää olemattomaksi

Yrittäjät määrittelevät työtulonsa usein niin matalaksi, että työttömyyden tai työkyvyttömyyden iskiessä turvaa ei juuri ole. Myös eläke jää silloin roimasti palkansaajia jälkeen, kertoo työeläkeyhtiö Elon toimitusjohtaja Satu Huber Kova talous -haastattelussa.

Kova talous: Elon eläkejohtaja Kova taloudessa: Kolmanneksella yrittäjistä eläke jää olemattomaksi
Kova talous: Elon eläkejohtaja Kova taloudessa: Kolmanneksella yrittäjistä eläke jää olemattomaksi

Työeläkeyhtiö Elossa yrittäjien vuodesta toiseen matalina pysyvistä eläkemaksuista on huolestuttu tosissaan.

Elon 85 000:sta yrittäjäasiakkaasta peräti kolmannes on määritellyt joko nuukuuden tai tulojen vähyyden takia työtulonsa niin alas, että se ei riitä edes työttömyysturvaan, jos siihen tulee tarvetta. 

– Moni kuvittelee virheellisesti, että yrittäjäeläke eli YEL-maksu on vain pakollinen maksu, jolla ei ole hirveän suurta merkitystä kuin ehkä joskus kaukana tulevaisuudessa, sanoo Elon toimitusjohtaja Satu Huber Ylen Kova talous-verkkohaastattelussa.

Kyse on kuitenkin Huberin mukaan vakuutuksesta, josta saatavien korvausten taso riippuu yrittäjän itse määrittelemästä työtulosta.

– Henkilöillä on autovakuutukset ja kotivakuutukset, mutta tämä vakuuttaa työuraasi, Huber sanoo haastattelussa.

Yrittäjän arvioiman työtulon perusteella lasketaan muun muassa se, paljonko korvausta maksetaan sairaspäiviltä tai äitiys- ja isyysvapailta, loppuelämän eläkkeestä puhumattakaan.

Huberin mukaan esimerkiksi koko ikänsä yrittäjinä olleiden henkilöiden eläke liikkuu nyt alle 700 eurossa kuukaudessa. Keskimäärin eläke on kuitenkin suurempi, sillä ennen yrittäjän uraa moni on toiminut pitkään myös palkansaajana ja kartuttanut siten eläkepottiaan.

Tulevaisuudessa reitti eläkkeelle kulkee yhä useammalla mutkitellen palkansaajan, työttömän ja yrittäjän rooleja vaihdellen. Lisätiedon jakamista yrittäjäeläkkeen, sosiaaliturvan ja työtulon kohtalonyhteydestä aiotaankin lisätä.

Huber kertoo, että harva yrittäjä esimerkiksi tietää, että juuri alussa kannattaa asettaa eläkemaksu niin korkeaksi kuin suinkin pystyy, koska ensimmäiset neljä vuotta maksusta saa roiman alennuksen. Lisäksi eläkemaksu on 100-prosenttisesti verovähennyskelpoinen.

.
.