1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Kuntaliiton pääjuristi: Maakunta- ja sote-uudistus on konsulttien kultakaivos

Maakunta- ja sote-koneiston rakentaminen on jättiurakka. Maakuntavirkamiesten omat voimat eivät siihen riitä. Maakuntien on pakko palkata avukseen myös yksityisiä konsultteja ja asianajotoimistoja.

Kuva: Milla Takala / Lehtikuva

Kuntaliiton lakiasian johtaja Arto Sulonen on työuransa suurimman myllerryksen keskellä. Jos maakunta- ja sotelait menevät eduskunnassa läpi, valtion ja maakuntien virkamiehillä on edessään historiallisen suuri työrupeama.

– Maakunta- ja sote-lakien muuttaminen lihaksi, elävässä elämässä toimivaksi järjestelmäksi, on valtava urakka. Edessä on hyppy tuntemattomaan, Sulonen sanoo.

Ensin maakunnat, sitten sote-koneisto

Työn alla on 18 uutta maakuntaa. Maakuntien tärkeimpänä tehtävänä on yksityisten ja julkisten sote-keskusten verkoston rakentaminen alueelleen.

– Ensiksi on perustettava maakunnat, uudet itsehallinnolliset oikeushenkilöt. Kun maakunnat pääsevät jaloilleen, alkaa sosiaali- ja terveyspalvelujen tuotantokoneiston rakentaminen.

– Maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen perusterveydenhuollon valinnanvapausmalli tuo ​ihmeteltäväksemme​ uusia ja varmasti myös yllättäviä oikeudellisia koukeroita.

Edessä villi sopimusviidakko

Jos ja kun maakunnat joskus ovat pystyssä, alkaa raaka sopimusjuridiikka, yritysjuristien vääntö.

Arto Sulonen, Kuntaliiton lakiasiain johtaja Kuva: Ilkka Klemola / Yle

– Maakuntien on pakko yhtiöittää oma valinnanvapauden piirissä oleva peruspalvelutuotantonsa. Yksityiset ja julkiset yhtiöt ovat reviirejä jaettaessa vastedes samalla viivalla.

– Maakuntien edessä on pian hirmuisen vaikeasti hallittava sopimusviidakko. Sitä peliä pelataan enimmäkseen EU:n markkina- ja kilpailulainsäädännön ehdoilla. Mittava järjestämis- ja tuotantolainsäädäntö panee monella sormen suuhun, Sulonen pohtii.

Yksityisillä ketjuilla roima etumatka

Yksityisen sektorin terveys- ja hoivapalveluketjut viilaavat jo kynsiään. Julkisen sektorin yhtiöittämishankkeet ovat vasta luonnosteluasteella.

– Nykyisillä yksityisillä palveluntuottajayhtiöillä on valinnanvapausmarkkinoilla tuima etumatka. Ne hiovat jo brändejään ja markkinointistrategioitaan.

– Julkisella puolella maakuntien omat markkinoilla toimivat yhtiörakennelmat hakevat vielä muotoaan.

Tulkintaongelmista rahakas sampo asianajajille

Maakuntien on käytännössä pakko palkata avukseen yksityisiä konsultteja ja asianajotoimistoja.

– Aina, kun tulee uutta lainsäädäntöä, aluksi joudutaan hakemaan tulkintakäytäntöjä uusien säännösten soveltamisessa.

– Pian sovellettavaksi ja tulkittavaksi tulee huikea määrä täysin uudenlaista ajattelua sisältävää lainsäädäntöä. Väkisinkin syntyy tulkintaongelmia. Se tietää rahakkaita toimeksiantoja konsulteille ja asianajotoimistoille, Arto Sulonen sanoo.

Sekä korkein oikeus että korkein hallinto-oikeus ovat lausunnoissaan arvioineet, että sote-riidat ruuhkauttavat oikeuslaitoksen pahanpäiväisesti.