Ensimmäinen tuomio Kupittaan tapauksesta – potilaan pahoinpitelystä 40 päiväsakkoa hoitajalle

Oikeus hylkäsi syytteet törkeästä pahoinpitelystä ja heitteillepanosta.

pahoinpitely
Kupittaan psykiatrisen sairaalan julkisivu.
Nora Engström / Yle

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut Turun vanhuspsykiatrian osastolla G1 työskennelleen mieshoitajan sakkorangaistukseen potilaan pahoinpitelystä. Maksettavaa kertyy 40 päiväsakkoa eli yhteensä 560 euroa.

Oikeus hylkäsi syytteet törkeästä pahoinpitelystä ja heitteillepanosta. Lisäksi oikeus hylkäsi asianomistajan vastaajalta ja Turun kaupungilta vaatimat korvaukset.

Oikeus katsoi tuomiota lieventäväksi perusteeksi muun muassa sen, että potilaan väkivaltaisen käytöksen vuoksi voimatoimien käyttö oli perusteltua. Toisaalta oikeus katsoi hoitajan aiheuttaneen tahallaan potilaalle kipua kurkun alueelle.

Rikos tapahtui G1-osastolla joulukuussa 2015. Tuomittu itse kiisti missään tapauksessa syyllistyneensä rikokseen.

"Jokainen tapaus on liikaa"

– Jokainen tällainen tapaus on liikaa, ja pitää toimia niin, että tällasta ei pääse missään nimessä Turussa ja suomalaisessa terveydenhuollossa tapahtumaan, kommentoi Turun kaupunginjohtaja Aleksi Randell tiistaina.

– On hyvin vakava asia, että näin on päässyt tapahtumaan. Tämä henkilö, joka siihen (potilaan pahoinpitelyyn) on oikeuden päätöksen mukaisesti syyllistynyt, ei ole enää ollut meidän palveluksessamme. Se työsuhde päättyi.

Myös kolmea muuta osaston hoitajaa vastaan on nostettu syytteet muun muassa pahoinpitelyistä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Heidän asiansa käräjäoikeus käsittelee myöhemmin.