Pääministeri Sipilä: Keinoja terrorismin juurisyiden torjuntaan pitää löytää

Sipilä uskoo viranomaisyhteistyön ja EU:n voimaan. Sosiaalisen median ääripäät hän haluaa tuoda samaan pöytään puolustamaan länsimaisia arvoja.

A-studio
Juha Sipilä.
Juha Sipilä.Yle

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitää Manchesterin maanantai-iltaista terrori-iskua raakana ja raukkamaisena.

– Tämän takana on se, että globaali yhteisö on jossain epäonnistunut. Meidän pitää löytää keinoja terrorismin juurisyiden torjuntaan, jossa on monenlaista eriarvoistumisen tunnetta, joutilaisuutta, työttömyyttä ja sitä kautta tapahtuvaa radikalisoitumista. Siellä on myös aitoa vihaa länsimaisia yhteiskuntia kohtaan, Sipilä kuvailee.

Manchesterin itsemurhaiskusta epäillään 22-vuotiasta Salman Abedia. Sisäministeriön poliisijohtaja Petri Knape näkee terroriteon noudattavan viime vuosien trendiä, jossa iskujen kohteena on joukko tavallisia ihmisiiä. Tällä kertaa yllättävää oli, että isku kohdistui nimenomaan nuoriin ja lapsiin.

– Näissä Euroopan alueillakin toteutetuissa yksittäisten henkilöiden tekemissä iskuissa iskijän profiili on helposti tämän kaltainen: nuori yksinäinen mies, joissain tapauksissa syrjäytynyt, radikalisoitunut jollain tavalla internetin kautta. Tämä näyttäisi sopivan tähän tilanteeseen, aiemmin Suojelupoliisin apulaispäällikkönä työskennellyt Knape pohtii, mutta korostaa, että Manchesterin iskun tutkinta on vielä kesken.

Sekä Sipilä että Knape painottavat terrorismin torjunnassa viranomaisyhteistyötä. Terrori-iskujen torjunnassa sillä on saatu jo aikaan hyviä tuloksia.

– Turvallisuusviranomaiset eivät mielellään kerro estetyistä terrori-iskuista julkisuuteen, koska toimenpiteet kärsisivät vahinkoa julkisesta käsittelystä. Mutta uskon, että Euroopan mittakaavassa estettyjen iskujen lukumäärä on suurempi kuin toteutettujen, sanoo Knape.

Ääripäiden välttäminen tärkeää

Pääministeri Sipilä näkee keinoina torjua terrorismia myös EU:n toimet ilmastonmuutosta ja köyhyyttä vastaan sekä uskontojen välisen vuoropuhelun. Sipilän mielestä pitää myös vakavasti miettiä, miten puolustaa länsimaisia arvoja ja elämäntapaa.

– Sosiaalisen median keskustelussa meidän tulisi välttää, että emme keskustelussa jakaudu kahtia. Sillä tavalla ääripäät vain keskustelevat. Kuitenkin se hiljainen enemmistö suomalaisista ajattelee asioista keskitiellä. Sen äänen pitäisi kuulua enemmän ja olla puolustamassa tätä meidän yhteiskuntajärjestystä, Sipilä sanoo ja haluaa löytää tapoja saada ääripäät saman pöydän ääreen keskustelemaan.

Myös poliisijohtaja Knape näkee ääripäiden välttämisen ja moniarvoisen yhteiskunnan tärkeinä keinoina radikalisoitumisen torjunnassa.

– Koko tämän vuosituhannen ajan turvaviranomaisten toiminta terrorismin torjunnassa on kulkenut viranomaisyhteistyön korostamiseen. Toimenpiteet pyritään viemään myös muiden kuin perinteisten turvallisuusviranomaisten sektoreille, jossa voidaan minimoida terrorismin leviämisen mahdollisuudet, puuttua juurisyihin ja minimoida niiden henkilöiden määrä, jotka ajautuvat terroristijärjestöihin tai yksittäisiksi iskijöiksi, Knape täsmentää.