1. yle.fi
  2. Uutiset

Pysyykö kemikaaleilla käsitelty Littoistenjärvi ihmeellisen kirkkaana jatkossakin? – Tältä se saattaa näyttää 15 vuoden kuluttua

Kaarinassa iloitaan turkoosina välkkyvästä Littoistenjärvestä. Ennen käsittelyä järvi oli tunnettu runsaista leväkukinnoistaan.

järvet
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Pysyykö kemikaaleilla käsitelty Littoistenjärvi ihmeellisen kirkkaana jatkossakin? - Tältä näyttää 15 vuotta sitten käsitelty Kirkkojärvi
Yle Uutiset Lounais-Suomi: Pysyykö kemikaaleilla käsitelty Littoistenjärvi ihmeellisen kirkkaana jatkossakin? - Tältä näyttää 15 vuotta sitten käsitelty Kirkkojärvi

KaarinaLiedon ja Kaarinan rajalla sijaitseva Littoistenjärvi puhdistettiin polyalumiinikloridilla kaksi viikkoa sitten. Nyt järven vesi on kuin suoraan etelänlomalta.

Varsinais-Suomen Ely-keskuksen erityisasiantuntijan Harri Helmisen mukaan kristallinkirkkautta kestänee muutaman viikon ajan. Sen jälkeen järvi alkaa hakea luonnollista tilaansa.

Parannus on silti todennäköisesti pysyvä, ainakin jos Rymättylän Kirkkojärvelle on katsominen.

Kirkkojärvellä tehtiin vastaava kemikaalikäsittely 15 vuotta sitten. Vaikka vesi ei enää ole yhtä kirkasta kuin Littoisissa nyt, on veden laatu Rymättylässäkin parantunut pysyvästi. Sinilevistä ei enää ole tietoakaan.

Asukkaat mielissään

Tiistaina rannalla paistatelleet paikalliset myöntävät, että kemikaalipuhdistus herätti aluksi epäluuloja. Aurinkoisena alkukesän aamupäivänä huolet ovat tiessään.

– Hyvä ilma ja puhdistettu järvi, niin kyllä kelpaa tulla, Maria Makkonen sanoo.

– Lapsetkin uskaltaa päästää kahlaamaan. Ei ainakaan siinä mielessä jännitä, Noora Sirviö säestää.

Lasse Aho arvelee, että Littoistenjärven rannalle tulee paljon enemmän käyttöä kuin aiemmin. Viime viikonloppuna ranta olikin aivan tukossa veden ihastelijoista.

– Varmasti kemikaalikäsittely kannatti sekä järven että Kaarinan kaupungin kannalta.

– Tämä on hienoa paikallisille ja kenties vähän kauempaakin tuleville. Hienolta näyttää, Aho tuumaa.

Lue seuraavaksi