Vihdoinkin vesille! Veneilijät odottivat malttamattomina: "Kevät on nyt poikkeuksellisen myöhässä"

Koleana jatkunut kevät on myöhästyttänyt veneilykauden alkamista. Kainuun merelle ei ole ollut asiaa, sillä Oulujärvi on ollut pitkään jäässä.

veneily
Mies seisoo höyrlaivan keulassa telakalla.
Höyrylaiva S/S Koudan laivaisäntä Ollis Leppänen toivoo aurinkoista säätä ja lämpimiä tuulia.Tiia Korhonen / Yle

KajaaniOulujärven rannoilla on ollut tänä keväänä poikkeuksellisen hiljaista. Veneilijät ovat odottaneet sään lämpenemistä ja jäiden lähtöä Oulujärvestä. Kajaaninjoki virtaa jo sulana, mutta Oulujärven laajoille selille ei ole ollut vielä kiirettä.

– Ei se ole mieltä syönyt, mutta kyllä tässä on koko ajan jännittänyt sitä, milloin pääsemme liikkeelle. Nyt on aurinko jo niin hellinyt, että toivottavasti Paltaselkäkin olisi pian jäistä vapaana. Tämä on vanha rautalaiva, joten pieni jäähile ei kuitenkaan haittaa, kertoo höyrylaiva Koutan laivaisäntä Ollis Leppänen.

Oulujärven vesikin on ollut matalalla, mikä jossain määrin hillitsee joidenkin veneilystarttia.

Pekka Pajala

Oulujärven suurimman pursiseuran, Kajaanin Purjehtijoiden, puheenjohtaja-kommodori Pekka Pajala on käynyt kevään aikana lähes päivittäin katsomassa, joko jäät ovat väistyneet Paltaniemen venesatamasta.

– Toissa viikolla satama-altaan jäässä ei ollut sellaista reikää, että siihen olisi saanut veneen. Viime viikolla reunoilla oli jo sulaa, mutta altaan päästä ei vielä päässyt läpi. Luotan kuitenkin siihen, että voin laskea veneeni vesille tämän viikon alkupuolella, Pajala kertoo.

Kevät ainakin pari viikkoa myöhässä

Veneilijät odottavat jo sormet syyhyten kauden alkamista, sillä kevät on ainakin pari viikkoa myöhässä. Viime vuonna Pajala laski veneensä vesille toukokuun 14. päivä ja parin päivän päästä hän kävi jo ensimmäisen kerran Ärjänsaaressa. Lokikirjan mukaan lämpötila oli silloin 18 astetta, ja vesikin oli 8-asteista.

– Tietysti pitää muistaa, että viime kesä alkoi poikkeuksellisen aikaisin. Minulla on ollut vene kesästä 2005 lähtien, enkä muista, että sinä aikana olisi näin pitkään ollut jäät. Kyllä kevät on poikkeuksellisen myöhässä.

Kaksi vanhaa laivaa laiturissa.
Kajaaninjoki on sulana, mutta Oulujärvelle ei ole ollut vielä kiirettä.Tiia Korhonen / Yle

Suomen pohjoisin sisävesillä seilaava höyrylaiva S/S Kouta aloitti risteilykautensa viime viikon lopulla. Viime vuonna vesille päästiin kuukautta aikaisemmin.

– Risteilyjen kanssa on aina oltava talvi- ja jäävara, vaikka meiltä aina kyselläänkin, että aloitammeko liikenteen jo toukokuussa. Joskus jäät ovat lähteneet Oulujärvestä lähempänä juhannusta, laivaisäntä Ollis Leppänen sanoo.

Oulujärvi jakaa jääkartan

Viileästä säästä johtuen järvet ovat vapautuneet jäistä hitaasti myös muualla maassa. Suomi-neidon navasta, Oulujärvestä, ylöspäin mentäessä Koillismaalla sekä Pohjois- ja Itä-Lapissa järvet ovat edelleen jäässä (siirryt toiseen palveluun) (Suomen Ympäristökeskus).

Oulujärveltä etelään päin tultaessa veneilijät ovat päässeet vesille, mutta kauden alkua on saatu odotella. Esimerkiksi Kallavesi vapautui jäistään selvästi viime vuosia myöhemmin. Saimaalla veneilykausi alkoi reilu viikko sitten, kun normaalisti veneet on laskettu vesille äitienpäivän tienoilla.

Joskus jäät ovat lähteneet Oulujärvestä lähempänä juhannusta.

Ollis Leppänen

Uiton telakalla, Kajaaninjoen rannassa on muutamia laivoja odottamassa vesille lähtöä. Veneiden rapsuttelu on siirtynyt tuota tuonnemmaksi kolean sään takia. Myös Paltaniemen venesatamassa on ollut hiljaista.

– On ollut niin kylmää, että eipä sinne viitsi tai tarkene lähteä. Oulujärven vesikin on ollut matalalla, mikä jossain määrin hillitsee joidenkin veneilystarttia. Sekin jotenkin korostaa rantojen ankeutta, pohtii Kajaanin Purjehtijoiden puheenjohtaja, kommodori Pekka Pajala.

Pimeys ja kylmyys lopettavat kauden

Höyrylaiva S/S Koutan miehistö on valmistautunut alkavaan kauteen parin viikon ajan. Höyrylaivan kattilaa on pikkuhiljaa lämmitetty, paikkoja kunnostettu ja siivottu.

– Olemme tehneet uudelle ankkuripelille tilaa, vähän maalanneet ja salongin seiniä on uusittu. Kun kelit lämpenevät, alamme rapsuttamaan ja maalailemaan laivan kylkeäkin, suunnittelee laivaisäntä Ollis Leppänen auringon paistaessa ja savun noustessa korsteenista.

Höyrylaiva Kouta.
Kainuun merellä on tilaa risteillä.Arto Loukasmäki / Yle

Pajala ja Leppänen toivovat, että myöhässä alkanut veneilykausi jatkuisi syksyllä tavanomaista pidempään. Tosin syyskuussa illat hämärtyvät ja päivät kylmenevät, joten risteilykausi päättynee Oulujärvellä totuttuun tapaan elokuussa, Leppänen toteaa.

– Oulujärvi on jäätynyt monena vuonna vasta marras–joulukuun puolella, joten ihan hyvin täällä pystyisi tekemään vaikka pikkujouluristeilyjä. Täällä alkaa kuitenkin olla jo sen verran kylmä, ettei järvelle tee mieli hevillä lähteä, Leppänen naurahtaa.