Näin Takamaan Hessusta tuli legenda: Työnsi koiranpentuja lastenvaunuissa kymmeniä kilometrejä vuonna 1969

Hessu oli päättänyt voittaa vedon ja sata markkaa, joka oli iso raha 48 vuotta sitten.

Kotimaa
Mies työntää vaunuja.
Takamaan koulupiiri.

Pitkiin housuihin, takkiin ja lakkiin pukeutunut parrakas mies työntää lastenvaunuja. Lipasta tuleva varjo peittää miehen silmät, mutta hän näyttäisi hymyilevän.

Lastenvaunuissa on tumma koppa ja vaalea katos. Kyydissä on seitsemän koiranpentua. Vaunujen vierellä kävelevät aikuiset koirat Pepi ja Petteri, jotka ovat ehkä terrierejä.

Mustavalkoinen kuva ei kerro, onko sää pilvinen vai aurinkoinen, mutta ainakaan vettä ei sada. Tie on sula, mutta pelloilla on vielä jonkin verran lunta.

Eletään huhtikuuta vuonna 1969. Vaunuja työntävä mies on silloisessa Elimäen kunnassa Takamaan kylällä asunut Heikki Ojanen. Hessuksi ja Hessaksikin kutsuttu mies työskenteli paikallisella Raanojan myllyllä. Vaunuja koiranpentuineen työntämään lähtenyt Hessu oli päättänyt voittaa vedon ja sata markkaa.

Koirat vaunuun ja matkaan

Takamaan kylän isäntä, kunnallisneuvos Mauno Kantola haastoi Hessun ja miehet löivät sadasta markasta vetoa. Hessun piti kävellä Takamaalta Kouvolan keskustaan työntäen lastenvaunuja, joissa on koiria. Hessu tarttui haasteeseen ja lähti matkaan.

– Joka paikassa miehet eivät ole välttämättä työntäneet lastenvaunuja, esimerkiksi maalla. Se ei ole välttämättä ollut hirveän yleistä, mutta mies ja lastenvaunut eivät ole olleet mikään mahdoton yhdistelmä. Mutta se olisi hauska tietää, miksi kyydissä oli koiranpentuja, mihin se liittyy, ihmettelee historian professori Pirjo Markkola.

Takamaan koulupiiri -kirja.
Hessun tarina päätyi lyhyesti myös Takamaan koulupiiri -kirjaan, joka ilmestyi muutama vuosi sitten.Minna Heikura / Yle

Tähän kysymykseen tarina ei anna vastausta. Raanojan silloinen emäntä Maija Raanoja muistelee, että miehet olivat heillä käymässä kylässä, kun veto tehtiin. Koirat Hessu lainasi Raanojilta.

– Heikki kantoi Pepiä välillä, koska matka oli pitkä ja se oli aika vasta saanut pennut, selvittää Maija Raanoja.

Hessu käveli vaunujen ja koirien kanssa Takamaalta Kouvolan torille ja takaisin yhteensä arviolta 30 kilometriä. Useat ihmiset seurasivat matkaa tien varrella ja moni ihasteli koiranpentuja. Maija Raanoja kertoo, että hekin kävivät autolla katsomassa matkantekoa.

Hessun esimerkki innoittaa

Hessu voitti vedon ja sai sata markkaansa, joka oli siihen aikaan iso raha. Suomen Pankin Rahamuseon rahanarvolaskurin mukaan se vastaa nykyrahassa melkein 150 euroa.

Työmiehen tuntipalkka oli laskurin mukaan vuonna 1969 5,18 markkaa, kun tänä päivänä tuntipalkka on 17,36 euroa.

Kävelijöitä tiellä.
Lauantaina pieni, mutta reipas joukko lähti Hessun haasteen hengessä Takamaan seuratalolta kävellen kohti Kouvolaa.Minna Heikura / Yle

– Mauno toi heti rahan. Veto päättyi hyvässä hengessä, naurahtaa Maija Raanoja, joka oli todistamassa voittorahan luovutusta Hessulle.

Takamaan kylän aktiivi Katri Sinkkonen kuuli tarinasta muutama vuosi sitten, kun kylän vaiheista ruvettiin kokoamaan kirjaa. Matkasta on lehtiartikkelin lisäksi säilynyt useita valokuvia.

Sinkkonen on osallistunut neljä kertaa Lappeenrannassa järjestettävään Hullut kävelyt tapahtumaan. Takamaan kylälle haluttiin oma kävelytapahtuma. Nyt, 48 vuotta myöhemmin Takamaan seuratalolta lähtee pieni joukko ihmisiä kävelemään kohti Kouvolaa Hessun haasteen hengessä.