Tampereen Rantatunneliin ei tule keskinopeusvalvontaa ainakaan tänä vuonna

Kokeilua varten oli jo myönnetty tarvittavat noin 500 000 euroa, mutta laitetoimittajan komponenteissa oli vikaa.

ylinopeus
Tampereen Rantatunneli
Antti Eintola / Yle

Tampereen Rantatunneliin ei saada keskinopeusvalvontaa ainakaan tänä vuonna.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalaisen mukaan ELY-keskukselle oli jo myönnetty kokeiluhanketta varten tarvittavat noin 500 000 euroa. Aiotun laitetoimittajan komponenteissa oli kuitenkin vikaa, ja lisäksi ilmeni, että hanke täytyy kilpailuttaa kansainvälisesti.

Keskinopeusvalvonnassa kamerajärjestelmä laskee, kuinka kauan tunnelin läpiajo kestää kultakin autolta. Näin ajoneuvolle saadaan keskinopeus.

Ylinopeutta ajavista kamera nappaa kuvan, jota voidaan käyttää sakottamiseen. Tampereen Rantatunnelin nopeusrajoitus on 60 kilometriä tunnissa.

Rantatunnelin kokeilusta on tarkoitus saada tietoja ja kokemuksia, joita voidaan hyödyntää keskinopeuksien valvonnassa muuallakin. Keskinopeusvalvontaa on testattu aiemmin Heinolassa. Suunnitelmia valvonnan laajentamisesta muualle Suomeen ei ole olemassa.

"Teidet ritarit" harmittavat

Rantatunnelissa maanantaina sattuneen henkilöautojen kolarin jälkeen muun muassa sosiaalisessa mediassa on ihmetelty tunnelin ylinopeuksia. Yle Tampereen Facebook-sivulla (siirryt toiseen palveluun) keskustelleiden mielestä suurin osa ajaa tunnelissa reilusti ylinopeutta.

– Jos ajat tunnelissa mittarinopeutta 65 niin kaikki menevät ohi.

– Ihmeen vähällä on päästy vaikka siellä toiset vetää kun viimeistä päivää.

– Oikeasti ihme, ettei siellä enempää satu noiden teiden ritareiden ansiosta.

– Peltipoliisin paikka.

– Törtöt pääsee myös tunneliin.

Liikenteen vastuualuejohtaja Juha Sammallahti Pirkanmaan ELY-keskuksesta kuitenkin rauhoittelee. Hän mukaansa törkeitä ylinopeuksia on Rantatunnelissa havaittu melko vähän.