1. yle.fi
  2. Uutiset

Karkkitehtaalla on täydellisen tuhon jälkeen uusi alku – toiminta laajenee heti

Yli 20 vuotta vanha karkkitehdas paloi maan tasalle viime marraskuussa Kivijärvellä. Vaikeuksien jälkeen yrittäjä uskoo vahvasti tulevaisuuteen.

talous
Candywellin irtokarkkeja, ruosteisia autoja.
Matti Myller / Yle

– Se oli kova pala. Neljältä perheeltä lähti kerralla työpaikat alta, CandyWellin toimitusjohtaja Vesa Hurme kertaa viime marraskuussa karkkitehdasta kohdanneen tulipalon jälkeisiä tunnelmia.

Siitä huolimatta jo muutaman päivän päästä tuhosta alkoi uuden suunnittelu. Yli 20 vuotta yrittäjänä olleen Hurmeen mielestä yrittäjän luonteeseen kuuluu perusoptimistisuus, eikä menneeseen jäädä rypemään.

Karkkitehtaan palon jälkiä Kivijärvellä.
Matti Myller / Yle

Mukaan tuli myös vakuutusyhtiö, jonka kanssa uutta tehdasta voitiin hahmotella.

Kun seinät paloivat ympäriltä, koneiden lisäksi tehdas tarvitsi myös uuden toimitilan. Ellintarvikekäyttöön sopivia tuotantotiloja on Hurmeen mukaan Kivijärvellä vain muutamia. Onneksi yksi niistä oli sopiva karkkitehtaalle.

Yrittäjälle tärkeää oli, että myös kunta tuli apuun: se antoi yritykselle lainoja anteeksi.

– Kunta halusi pitää työpaikat ja karkkitehtaan Kivijärvellä. Se oli iso asia meille.

Candywellin toimitusjohtaja Vesa Hurme
Toimitusjohtaja Vesa HurmeMatti Myller / Yle

Karkkitehdasta on rakennettu tulipalon jälkeen kone koneelta. Hurmeen mukaan vanhassa tehtaassa oli toistakymmentä tuotantokonetta, niistä viisi voitiin palon jälkeen peruskunnostaa.

– Täytyy nostaa työntekijöille hattua, sillä he ovat koko talven laittaneet koneita. Ne on purettu palasiksi, hiekkapuhallettu, laakeroitu ja niihin on tehty uusia osia.

Osa koneista jouduttiin uusimaan kokonaan. Sekään ei käy hetkessä, sillä Hurmeen mukaan koneet on tehty juuri kivijärveläisen yrityksen tarpeisiin.

– Niitä on jouduttu tarkasti räätälöimään.

Kivijärveläisen karkkitehtaan Candywellin koneita.
Matti Myller / Yle

Koneita on tarkoitus käynnistellä toukokuun viimeisellä viikolla. Pientä kangertelua niissä on ollut, mutta Hurme uskoo niistä ongelmista selvittävän.

Vaikka koneet saataisiinkin pian käyntiin, karkkitoimitusten katkos venähtää pitkäksi.

Toimitusjohtaja arvelee, että pienet kaupat saavat ensimmäiset karkit myyntiin kesällä, mutta isojen kauppojen valikoimiin niitä ehditään toimittaa vasta syksyllä.

– Olemme saaneet paljon viestejä: "Ai, tekö näitä karkkeja teettekin". Tunnetuimpia tuotteistamme ovat ruosteiset autot.

Katastrofin jälkeen yrityksessä katsotaan jo vankasti kohti tulevaisuutta. Uutta tuotantolaitteistoa tulee kesällä Kaukoidästä ja myöhemmin myös Keski-Euroopasta.

– Toiminta laajenee, mutta siitä ei vielä parane puhua, toimitusjohtaja myhäilee.

Lue seuraavaksi