1. yle.fi
  2. Uutiset

Leena Reikko vieraili Irakissa: Isisiä paenneet pakolaiset elävät täysin avustusjärjestöjen varassa

SPR:n tiedotustehtävissä Irakissa vieraillut toimittaja Leena Reikko näki sodan runtelemassa Mosulissa valtavia asuinalueita täysin tyhjillään.

Mosul
Leena Reikko työssään
Toimittaja Leena Reikko haastattelee sotaa paenneita ihmisiä Erbilin kaupungissa Irakissa.Heli Pekkonen

Nakkilassa asuva toimittaja Leena Reikko vieraili sodan runtelemassa Pohjois-Irakissa toukokuun alussa. Reikon tehtävänä oli raportoida Suomen Punaisen Ristin tiedotusdelegaattina alueella tehtävästä avustustyöstä.

Isisin vastainen sota on jättänyt Reikon mukaan kahden miljoonan asukkaan Mosulin kaupunkiin pysyvät jäljet. Virallisen tiedon mukaan kaupungista on lähtenyt reilut puoli miljoonaa ihmistä sotaa pakoon. Reikon arvion mukaan luku saattaa olla reilustikin alakanttiin.

– Mosulista paenneiden ihmisten mukaan elämä Isisin hallinnoimassa kaupungissa on ollut hirvittävää. Alueella on ollut lähes kaikesta pulaa. Kuulin kertomuksia perheiltä, jotka olivat joutuneet syömään jopa eläinten rehua pysyäkseen hengissä.

Itä-Mosulissa taistelut jo rauenneet

Leena Reikko vieraili alueilla, joissa taisteltiin vielä maaliskuussa. Mosulin itäosa on jo vapautettu Isisin hallinnasta. Osa asukkaista on jo palannut takaisin kaupunkiin. Reikon arvion mukaan sotaa pakoon lähteneistä asukkaista osa ei enää koskaan palaa takaisin kotikaupunkiinsa.

– Mitenkään rikki pommitettu se Itä-Mosul ei ole. Se johtuu siitä, että siellä ei ole ollut ilmapommituksia niin paljon. Valtavia asuinalueita on kuitenkin täysin tyhjillään edelleen.

Taistelut jatkuvat yhä läntisessä osassa Mosulia, jossa sijaitsee muun muassa sokkeloinen vanha kaupunki. Kapeilla kujilla ei kaupunkisotaa pystytä käymään panssareilla, joten Reikon mukaan läntinen Mosul tulee kokemaan itäistä kaupunkia suuremmat tuhot.

– Länsi-Mosulia on pommitettu paljon ilmasta käsin, mikä tekee pahempaa jälkeä kuin maataistelut.

SPR avustaa Erbilissä

Matkallaan Leena Reikko asui Mosulista noin 80 kilometrin päässä olevassa Erbilin kaupungissa, jonka ympärillä on isoja pakolaisleirejä. Leireille Reikko ei kuitenkaan päässyt niiden erittäin tiukkojen turvatoimien takia. Aluetta hallinnoivan Irakin Kurdistanin turvallisuusjoukot ovat erittäin tarkkoja leirien turvatoimista. He pelkäävät leireille soluttautuneita Isisin kannattajia.

– Ihmiset epäilevät, että leireillä saattaa olla miehiä, jotka ovat vain ajaneet parran pois suhdanteiden muututtua, Reikko toteaa.

Reikon mukaan kodeistaan paenneet ihmiset elävät alueella pelkästään avustusjärjestöjen tarjoaman avun varassa. Suomalaiset sairaanhoitajat, kirurgit ja fysioterapeutit ovat kevään aikana auttaneet muun muassa taisteluissa haavoittuneita ihmisiä. Suomalaisten apu on Reikon mukaan ollut korvaamatonta.

– Jossain vaiheessa haavoittuneita Mosulista tuli niin paljon, että irakilaisten omat rahkeet eivät riittäneet.

"Pitkä matka jälleenrakennukseen"

Avustustyöntekijöiden työskentely Irakissa Leena Reikon mukaan on jokseenkin turvallista, mikäli noudattaa turvallisuusohjeita ja varotoimenpiteitä. Hän pitää Irakia kuitenkin edelleen erittäin vaarallisena maana.

– Siellä on vielä todella pitkä matka jälleenrakennukseen ja toivoon tulevaisuudesta, Reikko sanoo.

Lue seuraavaksi