Yle Manchesterissä: Terrorin järkyttämät kaupunkilaiset puhaltavat yhteen hiileen – "Meitä ei voi voittaa"

Manchesteriläiset eivät ole tunnettuja pidättyvyydestään, mutta tänään tiistaina keskustan kaduilla oli hiljaista.

solidaarisuus
Conor McCormick ja Christopher Smith.
Conor McCormick ja Christopher Smith Glasgow'sta olivat Ariana Gardenin konsertissa, kun pommi räjähti.

MANCHESTER Manchester Arenan ympäristö on suljettu laajalta etäisyydeltä. Kunnioittavan hiljaisuuden rikkoivat iltapäivällä vain taivaalla pörräävät poliisihelikopterit.

Conor McCormick ja Christopher Smith olivat saapuneet Ariana Granden konserttiin Glasgow'sta. He olivat vielä konserttisalissa räjähdyksen tapahtuessa ja tunsivat paineaallon kehoissaan.

– Ihmiset olivat hetken hiljaa räjähdyksen jälkeen, kunnes he alkoivat panikoida ja kirkua. Kuulin vanhempien huutavan lapsiensa perään, se oli hirveää, McCormick kuvailee.

Ihmisiä kadulla. Nuori mies selaa kännykkäänsä, taustalla viisi muuta ihmistä.
Terrori-iskussa kuoli ainakin 20 ihmistä ja lähes 60 loukkaantui.Pasi Myöhänen / Yle

Kaduilla liikkuvat kaupunkilaiset yrittivät päästä sinuiksi hirmuteon kanssa. Moni oli liimautunut puhelimeensa saadakseen viimeisimmät tiedot tapahtumien kulusta.

Pubin baarimikko Aaron Rose tarjoili ilmaista teetä ja vettä järkyttyneille manchesteriläisille työpaikkansa ulkopuolella. Manchester Arena on aivan hänen työpaikkansa vieressä, ja hän oli työvuorossa räjähdyksen tapahtuessa.

– Olin töissä, mutta en kuullut räjähdystä. En voinut uskoa tapahtunutta todeksi.

Aaron Rose.
Aaron Rose.Pasi Myöhänen / Yle

Rose kuvailee, että manchesteriläiset ovat edelleen shokissa, mutta puhaltavat yhteen hiileen.

– Kaikkien pitää nyt toimia solidaarisessa hengessä. Jos pysymme yhdessä, meitä ei voi voittaa. Terrorin edessä ei saa vapista.

Järkytys paistoi työtään toimittavan poliisinkin kasvoilta. Tavalliseen aamuvuoroon herännyt lainvartija sai kuulla Britannian pahimman terrori-iskun yli kymmeneen vuoteen tapahtuneen hänen kotikaupungissaan.