Lisää apua syöpäpotilaille – Hyksin Syöpäkeskuksessa kolme uutta hoitomenetelmää

Hyks Syöpäkeskus on tänä keväänä ottanut käyttöön kolme uutta hoitoa, joista on apua potilaille Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella.

syöpähoidot
Maksakasvaimeen on sijoitettu ontto muovineula, jonka sisään ladataan radioaktiivinen sädeannos kauko-ohjatusti hoidon ajaksi.
Maksakasvaimeen on sijoitettu ontto muovineula, jonka sisään ladataan radioaktiivinen sädeannos kauko-ohjatusti hoidon ajaksi.Hyks Syöpäkeskus

Syöpien hoidossa on perinteisesti käytetty ulkoisesti annettavaa sädehoitoa. Ulkoisen sädehoidon antamista kuitenkin rajoittaa se, että myös terveet kudokset altistuvat säteilylle.

Tästä voi seurata ikäviä haittavaikutuksia, kuten terveen kudoksen arpeutumista tai nekroosia, kertoo Hyks Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson.

– Normaali toimiva solukko korvautuu kuolleella solukolla, joka ei enää tee samaa tehtävää. Terve kudos katoaa, samoin kuin syöpäkudos katoaa.

Kudoksensisäinen sädehoito säästää tervettä kudosta

Haittavaikutuksia voidaan kuitenkin vähentää huomattavasti, kun sädehoito annetaan sisäisesti suoraan kasvaimeen tai sen viereen.

Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa eli Hyksissä annettiin huhtikuussa ensimmäistä kertaa maksan brakyterapiahoitoa maksasyöpäpotilaalle.

Brakyterapia tarkoittaa kudoksensisäistä sädehoitoa, jossa pieni, jyvämäinen säteilylähde viedään kasvaimeen ihon läpi onton muovineulan kautta. Jyvän säteily sammuu hoidon päätyttyä.

Hoitoa voidaan antaa potilaille, joilla on yksittäinen, alle kymmenen senttimetrin kokoinen kasvain tai muualla kehossa syntyneen syöpäkasvaimen maksaan lähettämä etäpesäke. Tällaiset etäpesäkkeet ovat yleisiä juuri maksassa.

Brakyterapiasta selvitään yleensä puudutuksella, ja yksi hoitokerta voi riittää.

Hyks Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson

Brakyterapia sopii maksan hoitoon, koska sen ulkoisessa sädehoidossa altistuisi suuri määrä tervettä kudosta. Usein maksasyöpää on hoidettu myös termoablaatiohoidolla eli lämpöhoidolla tai leikkauksella.

Mattsonin mukaan brakyterapia on kuitenkin niitä parempi hoitomuoto monissa tapauksissa.

– Se on potilaalle paljon helpompi toimenpide kuin leikkaushoito, jota varten potilas pitää nukuttaa. Brakyterapiasta selvitään yleensä puudutuksella, ja yksi hoitokerta voi riittää, kun taas ulkoisessa sädehoidossa saattaa tulla useita kymmeniä hoitokertoja.

Brakyterapia toimii osana yhdistelmähoitoa kohdunkaulasyövässä

Hyks Syöpäkeskus otti maksan brakyterapian ensimmäisenä käyttöön Pohjoismaissa, mutta Kuopion yliopistollinen sairaala on käyttänyt samaa menetelmää jo aiemmin kohdunkaulasyövän hoidossa.

Nyt kohdunkaulasyövän brakyterapiaa käytetään myös Hyksissä sellaisille potilaille, joiden kasvain on niin suuri, että sitä ei voida leikata. Brakyterapiaa annetaan osana yhdistelmähoitoa, johon kuuluu lisäksi ulkoista sädehoitoa ja lääkehoitoa.

Kuten maksasyövän kudoksensisäisessä hoidossa, myös kohdunkaulasyövän brakyterapiassa radioaktiivinen aine viedään kasvaimen sisään muovineulojen tai katetrien kautta.

Uusi isotooppihoito levinneeseen eturauhassyöpään

Myös eturauhassyöpäpotilaille on tarjolla uudenlaista apua Hyksissä. Tänä keväänä levinnyttä eturauhassyöpää on alettu hoitamaan uudella suonensisäisesti annettavalla radioisotooppihoidolla.

Radioaktiivinen lääke kertyy verenkierron kautta syöpäkasvaimeen ja sen etäpesäkkeisiin. Kun Lutetium 177-isotooppi hajoaa, se lähettää säteilyä, joka tuhoaa kasvainta.

Lääke pysyy kehossa useita päiviä. Sen jakautumista kasvaimen alueella ja terveissä kudoksissa seurataan kuvauksin. Hoito voidaan toistaa, mikäli ensimmäisellä hoitokerralla on ollut tehoa.

Eturauhassyövän tutkimuksessa käytettävä näyte
Eturauhassyövän tutkimuksessa käytettävä näyte.YLE / Marko Melto