Hyvästi vanha elämä, tervetuloa uusi – hylätty joutomaa nousee uuteen kukoistukseen meren rannalla Kotkassa

Aktiiviset kaupunkilaiset ovat osaltaan vallanneet Kotkan keskustan kainaloon unohtunutta joutomaata. Tulevaisuudessa telakka-alue muuttuu asuinalueeksi.

telakkateollisuus
Vanhojen siilojen mustana ammottavat suuaukot kuvattuna Katariinan telakka-alueella Kotkassa.
Miina Sillanpää / Yle

Suurten betonisiilojen seinässä ammottaa kaksi suurta, mustaa aukkoa. Vanhan teollisuusalueen halki, valtavien kalkkisiilojen ohitse kulkee päivittäin runsaasti ulkoilijoita matkalla Kotkan palkittuun meripuistoon. Virallinen ulkoilureitti se ei ole, mutta kaupungin keskustan kylkeen vuosiksi unohtunut telakka-alue on monelle mahdollisuus pieneen seikkailuun.

Kävelyllä oleva mies katoaa pimeään siiloon. Ulkoa sitä ei näe, mutta kuulee kyllä: mies lyö voimakkaasti käsiään yhteen ja tyhjä siilo monistaa äänen kumealla kaiulla.

Katariinan telakka-alueelle jääneiden siilojen suuaukko.
Vanhoissa siiloissa pidettiin ennen kaoliinia. Nyt ne ovat tyhjillään.Miina Sillanpää / Yle

Yhä useampi uskaltautuu kurkistamaan suuaukoista sisään. Entistä telakka-aluetta on siistitty. Siilojen edestä on esimerkiksi siivottu pois romahtamaisillaan ollut puurakenteinen katos, mikä on tuonut siilojen sisäänkäynnin entistä paremmin esiin.

Ihmiset ovat vallanneet osin oman onnensa nojaan unohtunutta joutomaata käyttöönsä erilaisin tempauksin. Viime kesänä siilojen kylkeen kasvoi innokkaiden viherpeukaloiden ansiosta kaupunkikasvimaa. Toukokuun viimeisenä viikonloppuna siiloissa järjestetään poikkitaiteellinen kulttuurifestivaali Joutomaa Fest.

– Kotka on yhteisönä valinnut nämä siilot. Näistä on tullut puheenaihe, ihmiset tunnistavat paikan ja monilla liittyy niihin tarinoita. Täällä on kuvattu musiikkivideoita ja seikkailtu, tapahtumaa järjestävä Toni Lahti sanoo.

Katariinan vanhalla telakka-alueella Kotkassa sijaitseva siilo sisältä päin kuvattuna. Siilon seiniin on piirretty graffiteja.
Joutomaa Fest -tapahtumassa siiloissa nähdään valotaidetta ja lyhytelokuvia.Miina Sillanpää / Yle

Joutomaa Fest on yhteisötapahtuma, joka kumartaa osaltaan kunnianosoituksena Kouvolassa useampana vuonna järjestetyn Jättömaa-festivaalin suuntaan. Joutomaalla on kuitenkin kokonaan eri tekijät.

Mukaan on kutsuttu artisteja, bändejä, graffiti-taiteilijoita ja muuta performanssitaidetta tekeviä ryhmiä. Osa ohjelmasta on vielä yllätys järjestäjillekin.

– Odottaa saa, mutta ei pidä olettaa mitään, Lahti neuvoo tapahtumaan tulijoita. Pääpaino on hengailussa ja itse tekemisessä.

Tavoite on synnyttää pysyvää elämää alueelle. Osaltaan halutaan kitkeä joutomaan hämärää imagoa.

– Toivomme, että ihmiset alkaisivat luontaisesti liikkua täällä. Tästä menee tosiaan hyvä kävelyreitti, ja nyt voi koukata täältä siilojen kautta. Se voisi vähentäisi epämääräistä ilkivaltaa tai roskaamista, Lahti sanoo.

Vanhasta telakasta halutuksi asuinalueeksi

Kotkan kaupungilla on telakka-alueen suhteen suuria suunnitelmia. Uuden Katariinankallion asuinalueen ensimmäisen kerrostalon pohjia on alettu mylläämään huhtikuussa. Suunnitelmissa on yhteensä viisi kerrostaloa ja 250 asuntoa. Uutta kerrostaloa Katariinan uuden päiväkodin naapuriin rakennuttaa FH Invest.

Kotkan Katariinankalliolle nousevan uuden kerrostalon rakennustyöt on alotettu.
Puistotien varteen rakennetaan uutta kerrostaloa.Miina Sillanpää / Yle

Kaupunki on omistanut telakka-alueen maat ja kiinteistöt vuodesta 2013 lähtien. Yksi Suomen suurimmista ja pitkäkestoisimmista konkurssitapauksista saatiin kauppojen myötä päätökseen. Viimeisimpänä telakkaa piti Wärtsilä Meriteollisuus, joka haettiin konkurssiin jo vuonna 1989.

Alueella toimii nykyisin paljon pieniä yrityksiä. Osa alueesta on kuitenkin villiintynyt ei-kenenkään-maaksi.

– Siellä on jonkin verran lähinnä kai jätteeksikin luokiteltavaa tavaraa. En osaa sanoa, kuka esimerkiksi omistaa kalastustarvikkeet, joita siellä näkyy, Kotkan kaupunkisuunnittelujohtaja Markku Hannonen sanoo.

Tällä hetkellä vain Katariinankallion asemakaava Puistotien varressa on valmis. Muilta osin telakka-alueen tulevaisuutta vasta hahmotellaan.

Tarkkaa aikataulua ei vielä ole, mutta telakka-alue on saamassa uuden kaavan, joka muuttaa sen asuin- ja virkistyskäyttöön. Kaupunki haluaa, että alueesta voisi tulla koti jopa 2000 uudelle asukkaalle. Tulevaisuudessa joutomaalle voisi tulla ruokakauppa, pienvenelaituri ja tieyhteys Kotkan keskustaan johtavalta Hyväntuulentieltä.

– Aikanaan alueen luonne siistiytyy, kun sinne tulee asumista, mutta siihen asti alue voi elää melko monimuotoista elämää, Hannonen sanoo.

Kaupunkisuunnittelujohtajan mukaan on täysin mahdollista, että esimerkiksi siilot voivat jäädä paikoilleen, vaikka niiden ympärille rakentuisi asuinalue.

– Se pitkälti ratkaisee, onko siiloilla käyttöä.

Katariinan vanha telakka-alue Kotkassa.
Tyhjillään olevien siilojen ympärillä Katariinan telakka-alueella on paljon yritystoimintaa.Miina Sillanpää / Yle

Kulttuuriaktivismi jouduttaa toteutumista

Joutomaa Festin ja kaupunkikasvimaan kaltaiset tempaukset edesauttavat kaupungin visiota. Kotka on ollut tukemassa molempia. Esimerkiksi Joutomaa Festille on myönnetty 3000 euroa uutta, uusille tapahtumille suunnattua avustusta.

– Kun alueelle saadaan jo tässä vaiheessa elämää, se näyttää paremmalta niille, jotka muuttavat Katariinankalliolle asumaan. Etteivät he näkisi tässä pelkkää hylättyä teollisuusaluetta, tapahtumaa järjestävä Toni Lahti pohtii.

Kaupunkisuunnittelujohtaja on samoilla linjoilla.

– Kulttuuriaktivismi voi jouduttaa alueen toteutumista. Ihmiset kiinnittävät huomiota, alue alkaa kiinnostaa ja se synnyttää kysyntää, Hannonen sanoo.

Graffitihahmo kutsuu tummanpuhuvaan siiloon, jossa järjestetään Joutomaa Fest Kotkassa.
Graffiti-hahmo kutsuu kutsuu tutustumaan hämärään siiloon.Miina Sillanpää / Yle

Kaupungilla ollaan mielissään, että kaupunkilaiset ovat oma-aloitteisesti keksineet alueelle Kotkan kaupunkikulttuuria rikastuttavaa käyttöä.

– Sieltä kun on kävelyllä mennyt, on nähnyt kuinka tanssiesitystä videoidaan ja muuta puuhaa on menossa. Sitten tullaan skeittirampeille ja jatketaan meripuistoon. Urbaani kokonaisuus on hieno ja sopii hyvin, että on karkeampaakin ympäristöä, Hannonen sanoo.

Kaupungilta kuitenkin muistutetaan, että jokaisen on huolehdittava itse varovaisesta liikkumisesta alueella. Alueella on toimivaa teollisuutta ja siihen liittyvää liikennettä.

Kaupunkisuunnittelujohtaja lupaa, että alueen yrityksille kerrotaan hyvissä ajoin alueen kehittämisen etenemisestä.

– Se, että kaavoitetaan, ei itsessään vielä laukaise alueen rakentamista, Hannonen sanoo.

Joutomaa Festin tapahtuma-alueelle on roudattu trukkilavoja istumapaikoiksi.
Uutta festivaalia varten siilojen alueelle on tuotu esimerkiksi trukkilavoja istumapaikoiksi.Miina Sillanpää / Yle

Jäähyväiset vanhalle teollisuudelle

Viikonloppuna telakka-alueella jätetään hyvästit vanhalle teollisuudelle. Perjantaina teemana on lopettajaiset. Kerran kaoliinia säilöneet siilot saavat sisäänsä nyt valotaidetta ja lyhytelokuvia esittävän teatterin.

– Ensin jätämme jäähyväiset sille toiminnalle, jota alueella on joskus ollut. Jos vaikka on jätetty huonot jäähyväiset alueella olleelle teollisuudelle, niin nyt tarjoutuu uusi mahdollisuus, kertoo tapahtumaa järjestävä Toni Lahti.

Pisimpään paikalla on valmistettu maatalouslannoitteita. Valtion Rikkihappo- ja Superfosfaattitehtaat rakensi Kotkaan lannoitetehtaan vuonna 1922. Vuonna 1972 yhtiöstä tuli Kemira.

Näkymä Kotkan Katariinan entiselle telakka-alueelle.
Miina Sillanpää / Yle

Lannoitteiden valmistus päättyi 1970-luvun alkupuolella. Vuosikymmenen puolivälissä Kotkan tehdas myytiin Valmetille. Valmetin komennossa tehtaalla valmistettiin lastiluukkuja, portaita, kaiteita ja vinttureita laivoihin. Telakalla myös korjattiin aluksia ja rakennettiin vähäisessä määrin uusia, pieniä aluksia.

Wärtsilän ja Valmetin telakkateollisuus yhdistettiin 1980-luvun puolivälissä, jolloin syntyi Wärtsilä Meriteollisuus Oy.

Aasialaiset laivanrakentajat olivat kuitenkin vallanneet suurimman osan markkinoista ja telakkateollisuus joutui kannattavuuskriisiin. Kotkan telakka suljettiin vuonna 1987, ja Wärtsilä Meriteollisuus ajautui konkurssiin kaksi vuotta myöhemmin.

Lauantaina joutomaalla juhlitaan uutta alkua ja kaupunkikasvimaan uuden kesän avajaisia. Ensimmäiset istutuslaatikot pystytettiin alueelle viime kesänä.

Iso keltainen kesäkurpitsa Kotkan kaupunkikasvimaalla.
Kaupunkikasvimaa ensimmäistä satoa nautittiin kesällä 2016.Miina Sillanpää / Yle

Alueen uutta tulevaisuutta odotellessa kuvataitelija Ekaterina Montonen kasvattaa vihreällä spray-maalilla suuria lehtiä betonin pintaan.

– Olen usein miettinyt, että tässä on oiva seinä. Miksei sitä ole otettu maalauskäyttöön? Olemme pitkään unelmoineet, että olisi ulkona graffittiseinä, Montonen sanoo.

Ainakin juuri nyt graffitiseinä on totta. Ennen kuin telakka-alueen historiaan kirjoitetaan jälleen uusi luku.

Katariinan telakka-alueen siiloilla valmistellaan Joutomaa festivaalia kesällä 2017. Maalaustellingit ovat nojallaan siilon seinää vasten.
Vanhat siilot saavat pintaansa graffiteja.Miina Sillanpää / Yle