Hyppää sisältöön

Roger Moore uudisti James Bondin roolin – humoristista agenttia rakastettiin ja inhottiin

Seitsemässä elokuvassa brittivakoojana ollut Moore on vanhin Bondia esittänyt näyttelijä.

Roger Moore James Bondina ja Britt Ekland 007 ja kultainen ase -elokuvassa. Kuva: AOP

Roger Moore astui James Bondin rooliin vuonna 1973 julkaistussa elokuvassa Elä ja anna toisten kuolla (Live and let die). Häntä ennen Bondina oli nähty karismaattinen Sean Connery sekä kivikasvoinen George Lazenby, jonka ura kuuluisana vakoojana jäi yhden elokuvan mittaiseksi.

Moore oli ollut ehdolla James Bondiksi jo aivan ensimmäiseen elokuvaan Salainen agentti 007 ja tohtori No. Rooliin valittiin kuitenkin Connery. Moore oli Pyhimys-televisiosarjassa kiinni vuoteen 1969, minkä jälkeen hän oli vapaana Bondin roolia varten.

Ensimmäisessä Mooren tähdittämässä elokuvassa James Bondin -hahmo koki huomattavan muutoksen aikaisemmin nähtyihin. Conneryn maskuliinisen roolityön korvasi Mooren humoristinen ja pilke silmäkulmassa seikkaileva agentti, joka kellisti naisia trendikkäissä vaatteissa.

Monet kriitikot eivät Roger Mooren hienostuneelle tyylille lämmenneet.

— Sain kriitikot rakastamaan minua. Jos osaat niin tee, jos et osaa niin opeta, ja jos et osaa opettaakaan, ryhdy kriitikoksi, Moore veisteli Ylen aamu-tv:n haastattelussa vuonna 2009.

Roger Moore oli ensimmäisen Bond-elokuvan tekemisen aikaan jo 45-vuotias, mikä on action-elokuvissa korkea ikä. Mooren tähdittämät elokuvat kuitenkin rikkoivat katsojaennätyksiä 1970-luvun lopulla, joten hän jatkoi brittivakoojan roolissa seitsemän elokuvan verran eli pidempään kuin kukaan muu.

Viimeisen James Bond-roolin Moore teki elokuvassa 007 ja kuoleman katse (A view to a kill), joka ilmestyi vuonna 1985. Hän oli tuolloin jo 57-vuotias, mikä tekee hänestä vanhimman Bond-roolissa nähdyn näyttelijän valkokankaalla.

Sir-arvonimen saanut Roger Moore ei ottanut mitään turhan vakavasti, mikä näkyi hänen Bond-roolissaan. Telegraph-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2008 Moore vaikutti suorastaan ylpeältä siitä, että jotkut pitävät hänen Bondiaan kaikkien aikojen huonoimpana.

– Netin mukaan olen huonoin Bond. Oikeasti inhottu. Olin liian hauska ja kepeä. En ottanut sitä tarpeeksi vakavasti.

Monelle 1970- ja -80-luvuilla ensimmäiset James Bond -elokuvat nähneelle Roger Moore on kuitenkin edelleen se ainoa oikea James Bond.

.
.