Tampere lupaa ensimmäisen työpaikan jokaiselle nuorelle – kauppakamari on mukana varauksella

Tampereen pormestariohjelman tärkein tavoite on työllisyyden parantaminen.

Tampere
Työmiehiä asentamassa Tampereen raitiotien ensimmäistä raidetta Hervannassa
Tampereen pormestariohjelmassa sitoudutaan meneillään olevien isojen investointien toteuttamiseen. Työtä on muun muassa raitiotien rakentajilla. Kai Pohjanen / Yle

Kalevan kaupunginosassa Tampereella kunnostetaan ripeästi polkupyöriä. Ketjut saavat voitelun ja vanteet puhdistuksen pajassa, joka kuuluu Tampereen Seudun Työllistämisyhdistys Etappi ry:lle.

Etapin tarkoituksena on vahvistaa työttömien elämän- ja arjenhallintaa sekä järjestää tukityötä. Yhdistystä tarvitaan kipeästi kaupungissa, jossa työttömyysaste yltää 15 prosenttiin.

Haasteena on se kuinka pitkäaikaistyöttömät saadaan kasvuun mukaan.

Kauko Salmivirta

Sosiaalidemokraattien pormestariehdokas Lauri Lyly on linjannut tavoitteekseen parantaa työllisyyttä. Tämä näkyy pormestariohjelmassa, jossa luvataan uusiin tuki- ja aktivointitoimenpiteisiin kymmenen miljoonaa euroa vuosittain.

– Haasteena on se, kuinka pitkäaikaistyöttömät saadaan kasvuun mukaan, toiminnanjohtaja Kauko Salmivirta Etapista toteaa.

Nuoret saatava työelämään

Lylyn pormestariohjelmassa asetetaan tavoitteeksi taata jokaiselle nuorelle ensimmäinen työpaikka yhteistyössä yritysten kanssa. Työllistämisyhdistys Etapin toiminnanjohtaja Kauko Salmivirta pitää tavoitetta erittäin kunnianhimoisen ja haastavana.

– Tavoitteen takana ei voi muuta kuin olla, koska on erittäin tärkeää, että nuoret kiinnittyvät koulutuksen jälkeen nopeasti työpaikkaan.

Myös Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Antti Eskelinen pitää pormestariohjelman tavoitetta erittäin haastavana. Hänen mukaansa yritysten tehtävänä ei ole työllistäminen vaan taloudellisen hyvinvoinnin tuottaminen sekä omistajille että ympäristölle.

– Tavoite on kuitenkin erittäin kannatettava, ja lupaamme olla hankkeessa mukana heti, kun tiedämme, mitä se käytännössä tarkoittaa, Eskelinen sanoo.

Kouluttamalla osaavaa työvoimaa

Tamperelaisten työllisyyttä aiotaan pormestariohjelman mukaan kohentaa myös yritysten toimintaedellytyksiä parantamalla. Antti Eskelisen mukaan tämä tarkoittaa varsinkin vientiyritysten kannalta osaavan työvoiman saatavuuden varmistamista.

Tavoitteen takana ei voi muuta kuin olla, koska on erittäin tärkeää, että nuoret kiinnittyvät koulutuksen jälkeen nopeasti työpaikkaan.

Antti Eskelinen

– Tässä kaupunki on ollut aktiivinen esimerkiksi Tampereen uuden yliopiston perustamisessa.

Osaavaa työvoimaa kaivattaisiin entistä enemmän myös teknologiateollisuuteen. Se on Eskelisen mukaan yksi konkreettinen hanke, jossa kauppakamari, teollisuusyritykset ja Tampereen Aikuiskoulutuskeskus olisivat valmiita yhteistyöhön kaupungin kanssa.

– Tonttipolitiikka ja liikenneyhteydet ovat tärkeimpiä asioita osaavan työvoiman ohella. Iso kiitos Tampereelle ja ympäristökunnille lentoliikenteeseen satsaamisesta.