1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Aamukooste

Herätys: Kuinka monta verkkoidentiteettiä sinulla on, Britannia nosti terrorismin uhkatasoa, Trump vierailee Vatikaanissa

Lue tästä päivän uutisaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Tietotekniikkayritys Tiedon mukaan nettiä käyttävillä suomalaisilla on keskimäärin jopa 90 eri verkkoidentiteettiä. Kuva: Geralt / Pixabay

Kuinka monta verkkoidentiteettiä sinulla on?

Häkellyttävän monta. Esimerkiksi tietotekniikkayritys Tiedon mukaan nettiä käyttävillä suomalaisilla on keskimäärin jopa 90 eri verkkoidentiteettiä. Käyttäjätietojen kerääminen on digiaikana nimittäin hyvin arkista puuhaa. Niiden avulla palveluntarjoajat räätälöivät esimerkiksi verkkokauppoja ja sosiaalisen median sivuja kullekin käyttäjälle sopivaksi.

Kansalaisten mahdollisuudet kontrolloida henkilötietojensa käyttöä paranevat merkittävästi ensi vuoden toukokuussa

Britannia nosti terrorismin uhan korkeimmalle tasolle

Britannia on nostanut terrorismin uhkatasonsa viisiportaisen asteikon korkeimmalle tasolle. Korkein eli kriittinen taso tarkoittaa sitä, että uuden terrori-iskun uhkan mahdollisuus on välitön. Pääministeri Theresa Mayn ilmoitus tuli tiistai-iltana sen jälkeen, kun hallituksen kriisiasiantuntijat olivat kokoontuneet Manchesterin iskun tutkimusten tiimoilta.

May kertoo, että Britannia myös siirtää sotilashenkilöstöä avustamaan aseistettuja poliiseja. Sotilashenkilöstö korvaa aseistetut poliisit strategisissa paikoissa.

Aseistettut poliisit partioivat Manchesterissa 23. toukokuuta. Kuva: Andy Rain / EPA

Trump vierailee Vatikaanissa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vierailee tänään Roomassa. Hän tapaa paavi Franciscuksen ja tutustuu Pietarinkirkkoon Vatikaanissa. Hän keskustelee myös Italian presidentin Sergio Mattarellan ja muiden Italian johtajien kanssa. Illalla Trump lentää Brysseliin Nato-kokoukseen.

Cannesissa esitetään salaperäistä VR-elokuvaa

Parhaillaan käynnissä olevien Cannesin elokuvajuhlien ohjelmistossa esitetään ensimmäistä kertaa virtuaalitodellisuusteknologialle tehtyä elokuvainstallaatiota. Tarkoin turvatoimin varjeltu Carne Y Arena vie yleisönsä Yhdysvaltojen rajalle, sitä laittomasti ylittävien siirtolaisten matkaan.

Elokuvainstallaation tekijä on Oscar-palkittu ohjaaja Alejandro González Iñárritu, joka haluaa teoksellaan kiinnittää huomiota laittomien siirtolaisten kohtaloihin. Pääsimme kokemaan matkan ensimmäisten joukossa.

Kuva: Juulia Klemola

Lähes koko maassa on tänään poutaa

Sää on tänään suuressa osassa maata aurinkoista, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Lapissa pilvisyys on runsasta, ja Pohjois-Lapissa voi sataa hieman räntää.  Etelässä tulee yksittäisiä sadekuuroja, joihin saattaa liittyä myös hieman ukkosta. Lämpötila kohoaa etelässä ja lännessä ylimmillään 20 asteen vaiheille, pohjoisessa on viileämpää.

Kuva: Eija Kontio / Lehtikuva

Helatorstaiksi lännestä saapuu hajanisia sateita. Idässä lämpötila kohoaa 20 asteeen vaiheille, lännessä viilenee. Perjantaina puhaltaa kylmä pohjoistuuli, päivä on melko aurinkoinen ja poutainen.

Lue tarkemmin säästä Ylen sääsivuilta.