1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Manchester

Britannia nosti terrorismin uhan korkeimmalle tasolle

Pääministeri Theresa May kertoo, että Britannian hallitus auttaa poliisia suojelemaan ihmisiä "kaikin saatavilla olevin keinoin". Jatkossa sotilashenkilöstö korvaa aseistetut poliisit maan strategisissa paikoissa.

Manchesterin kaduilla partioi aseistettuja poliiseja terrori-iskun jälkeen. Kuva: Andy Rain / EPA

Britannia on nostanut terrorismin uhkatasonsa viisiportaisen asteikon korkeimmalle tasolle. Korkein eli kriittinen taso tarkoittaa sitä, että uuden terrori-iskun uhkan mahdollisuus on välitön.

Pääministeri Theresa Mayn ilmoitus tuli tiistai-iltana sen jälkeen, kun hallituksen kriisiasiantuntijat olivat kokoontuneet Manchesterin iskun tutkimusten tiimoilta.

May kertoo, että Britannia myös siirtää sotilashenkilöstöä avustamaan aseistettuja poliiseja. Sotilashenkilöstö korvaa aseistetut poliisit strategisissa paikoissa.

– Armeijan henkilöstöä voidaan nähdä tietyissä tapahtumissa kuten esimerkiksi konserteissa ja urheilutapahtumissa, pääministeri sanoi televisioidussa tiedotustilaisuudessaan.

Hänen mukaansa Britannian hallitus auttaa poliisia suojelemaan ihmisiä "kaikin saatavilla olevin keinoin".

Terrorismin uhkataso oli Britanniassa aiemmin vakava, joka tarkoitti, että terrori-iskun mahdollisuutta pidettiin hyvin todennäköisenä. Edellisen kerran terrorismin uhkataso on nostettu Britanniassa korkeimmalle tasolle vuoden 2007 Glasgow'n lentokenttäiskun jälkeen.

Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) kyseessä on kolmas kerta, kun uhkataso on nostettu korkeimmalle tasolle.

Itsemurhaiskijä räjäytti omatekoisen pommin myöhään maanantai-iltana Manchester Arenalla, jossa arviolta 20 000 ihmistä oli seuraamassa yhdysvaltalaisen laulajan Ariane Granden konserttia. Iskussa kuoli 22 ihmistä ja noin 60 haavoittui.

Lähteet: STT, Reuters, AFP