Joulupukiksi pukeutuneen YouTube-tähden lennätyksestä Levillä tutkintapyyntö – poliisitutkinta muista drone-hurjasteluista aloitettu

Nopeasti harrastajakäytössä yleistyneiden kauko-ohjattavien lennokkien laittomat lennätykset halutaan saada kuriin.

kauko-ohjattavat lennokit
Kuvakaappaus YouTube-videosta
Kuvakaappaus YouTubesta

Trafi tekee poliisille tutkintapyynnön viime joulukuussa Levillä kuvatusta videosta, jossa YouTube -tähti Casey Neistat (siirryt toiseen palveluun) roikkuu joulupukin asussa miehittämättömän lennokin eli dronen kyydissä. Video (siirryt toiseen palveluun) on kerännyt netissä yli 8,5 miljoonaa katsojaa.

Neistat vieraili Suomessa jouluna 2016, jolloin hän teki Levillä Human Flying Drone -videon. Videossa drone roikottaa joulupukin asuun pukeutunutta Neistatia Levin hiihtokeskuksessa.

Tapauksessa ei epäillä Neistatia, vaan operoinnista vastanneita toimijoita.

Jukka Hannola

Trafin mukaan tapauksessa on syytä epäillä, että ilmoitettu kalusto ei vastaa videon kuvauksissa käytettyä kalustoa. Myös suomalaisten osuutta tapahtumiin selvitetään.

– Tapauksessa ei epäillä Neistatia, vaan operoinnista vastanneita toimijoita, kertoo johtava asiantuntija Jukka Hannola Trafista.

– Tässä on syytä tutkia toiminta suhteessa muihin määräyksiin, jotka koskevat lennokkien lennättämistä väkijoukkojen päällä sekä painorajoja taajamissa tiheään asutulla alueella.

On erittäin valitettavaa, että tällaista tapahtuu maailman liberaaleimmassa maassa.

Jukka Hannola

Ammattimaisten toimijoiden on tehtävä ilmoitus Trafiin ja ilmoitettava käytössään oleva kalustonsa. Yhdysvaltalainen toimija on tehnyt Trafin toimijarekisteriin ilmoituksen.

– On erittäin valitettavaa, että tällaista tapahtuu maailman liberaaleimmassa maassa. Miehittämättömän ilmailumme sääntely on liberaaleinta, mutta muun ilmailun osalta emme juuri poikkea muista.

– Poikkeuslupia olisi saatavissa, jos on tarve mennä raamien ulkopuolelle, joten tämäkin olisi voitu tehdä tahdikkaasti, Hannola toteaa.

Pirkkalan ja Vantaan drone-hurjasteluista aloitettu esitutkinta

Poliisi on aloittanut esitutkinnan Pirkkalassa ja Vantaan alueella viime viikonvaihteessa tapahtuneista drone-hurjasteluista. Molemmissa tapauksissa epäillään, että kauko-ohjattavilla koptereilla on noustu huomattavasti yli sallitun lentokorkeuden.

Poliisihallituksen ylikomisario Sami Hätösen mukaan sekä Pirkkalan että Vantaan tapauksessa on syytä epäillä rikoksen tapahtuneen.

– Se on oikeastaan ihan ilmiselvää näiden poliisinkin hallussa olevien aineistojen perusteella.

Kuvauskopteri lentämässä lähellä pelastuskopteria
FinnHEMS

Rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan aikana, todennäköisesti kyseessä on ilmailurikkomus ja mahdollisesti myös liikenneturvallisuuden vaarantaminen. Poliisi hyödyntää tutkimuksissaan Trafin asiantuntemusta.

Tapauksia tutkitaan osaltaan myös varoittavina esimerkkeinä.

– Tällaiset tapaukset tulevat varmasti yleistymään jatkossa ja me halutaan saada nämä laittomat lennätykset kuriin heti alkuun, Hätönen linjaa.

Pirkkalassa lääkärihelikopteri havaitsi kauko-ohjattavan kamerakopterin (siirryt toiseen palveluun) 400 metrin korkeudessa keskustan yläpuolella sunnuntai-iltana. Poliisin mukaan myös Vantaan tapauksessa on syytä epäillä, että kuvauskopteria on lennätetty liian korkealla.

– Lentoasemien läheisyys tekee näistä teoista vaarallisia. Todella vaarallista toimintaa 400 metrin korkeus on tietysti muutenkin, koska se kattokorkeus on kaikkiallla 150 metriä, Hätönen sanoo.