Omaishoidon tuki menee taas uusiksi Helsingissä – Vanhat kriteerit palautetaan toistaiseksi voimaan

sosiaali- ja terveyspalvelut
Kotihoito.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Helsinki palauttaa omaishoidon tuen perusteet uuteen valmisteluun.

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti eilen tiistaina, että kiistelty tuki muokataan uusiksi ja tuodaan lautakunnan päätettäväksi. Päätös syntyi vastaehdotuksesta eli esitystä, joka perustui uusien kriteerien tarkennuksiin ei hyväksytty.

Omaishoidon perusteet ja maksuluokat uudistettiin alkuvuodesta, mikä osalla asiakkaista tarkoitti tuen pienentymistä tai jopa loppumista kokonaan. Muutoksessa neljä entistä tukiluokkaa yhdistettiin kolmeksi luokaksi. Tuen ovat voineet menettää esimerkiksi iäkkäät omaishoitajat, jotka eivät pysty enää hoitamaan puolisoaan. Tilalle kaupunki tarjoaa kotihoitoa tai muuta palvelua.

Uuden valmistelun lähtökohta on, ettei tuen uudistaminen saa lisätä tarpeettomasti ympärivuorokautisen hoidon tarvetta tai heikentää toimeentuloa.

Paluu viime vuoteen

Lautakunta kehottaa virastoa palauttamaan toistaiseksi voimaan viime vuoden omaishoidon tuen myöntämisen kriteerit. Tämä tarkoittaa sitä, että omaishoidon tuen päätöksiä voidaan taas tehdä myös kaikille alle 18-vuotiaille asiakkaille. Uudistuksesta nousseen kohun takia sosiaali- ja terveyslautakunta päätti maaliskuussa jäädyttää alle 18-vuotiaille tehtävät päätökset toistaiseksi. Tukipäätöstä on odottanut yli sata lasta.

Uudessa valmistelussa otetaan huomioon palaute, joka johti viraston esittämään tarkennuksia uusiin kriteereihin. Lautakunta toivoo, että valmistelussa tehdään yhteistyötä omaishoitajien järjestöjen kanssa.

Omaishoidon tukea saa Helsingissä kuukausittain noin 3 200 perhettä ja vuosittain 4 000 perhettä. Kaupunki käyttää omaishoidon tukemiseen tänä vuonna 33 miljoonaa euroa eli 8,5 miljoonaa viime vuotta enemmän.