Hyppää sisältöön

Sherpa-pelastajat löysivät neljä kuollutta kiipeilijää teltasta Mount Everestiltä

Maailman korkeimmalla vuorella on tänä vuonna kuollut jo kymmenen kiipeilijää.

Arkistokuva näyttää, miltä Mount Everest näytti vuonna 1996. Kuva: Martin Athenstaedt / EPA

Sherpa-pelastajat löysivät neljä kuollutta ihmistä teltasta Mount Everestiltä, viranomaiset kertoivat keskiviikkona.

Pelastajat olivat etsimässä viikonloppuna kuolleen slovakialaiskiipeilijän ruumista, kun tekivät uuden löydön.

Teltasta löytyneiden kuolleiden henkilöllisyyttä ei vielä tiedetä. Lisää pelastajia on matkalla auttamaan ja selvittämään tilannetta.

Ruumiit löytyivät tiistai-iltana ylimmästä, 8 000 metrin korkeudella sijaitsevasta nelosleiristä. Pelastajien pitää kantaa ruumiit alemmas kakkosleiriin, josta ne voidaan kuljettaa helikopterilla pois.

Aiemmin tänä vuonna kuusi kiipeilijää on kuollut yrittäessään kiivetä Mount Everestin huipulle. Ruuhkaisin kiipeilykausi ajoittuu maaliskuusta toukokuun loppuun.

Nepalin matkailuviranomaiset myönsivät tänä vuonna ennätykselliset 371 lupaa yrittää maailman korkeimman vuoren huipulle. Vuosina 2014 ja 2015 isot lumivyöryt estivät monia kiipeämästä.

Viime viikolla kerrottiin, että osa Mount Everestin huipusta on romahtanut. Jyrkännettä kutsutaan Hillary Stepiksi, ja vuorikiipeilijäretkikunta julkaisi siitä kuvia Facebookissa viime viikolla (siirryt toiseen palveluun). Sen sijaan nepalilaisten kiipeilijöiden yhdistys kiisti tiistaina tiedon romahduksesta. Sen mukaan paksun lumipeitteen takia voi näyttää siltä, että osa jyrkänteestä olisi romuna. Myöskään Nepalin matkailuviranomaiset eivät vahvista tietoa romahduksesta.

Brittiläinen kiipeilijä Tim Mosedale on kuitenkin yhä sitä mieltä, että jyrkännettä ei enää ole.

Lähteet: AP, Reuters

Lue myös:

Korjaus 24. toukokuuta 2017 kello 10.56: Lumivyöryjä oli Mount Everestillä erityisesti vuosina 2014 ja 2015, ei vuosina 2013 ja 2015. Lisätty tieto siitä, että nepalilaiskiipeilijät kiistävät Hillary Stepin romahtamisen. Korjattu Hillary Stepin luonnehdinta jyrkänteeksi, ei tasanteeksi.