Vertikaalijigaus on kuin videopelaamista järvellä – kala silti päättää nappaako vai ei

Kaikuluotaimen avulla kalastaminen yleistyy, kun tekniikka kehittyy ja halpenee. Yle kokeili lajia Näsijärvellä.

kalastus
Yle Uutiset Pirkanmaa: Näsijärvellä vertikaalijigaamassa
Yle Uutiset Pirkanmaa: Näsijärvellä vertikaalijigaamassa

Tyyni Näsijärvi, mies, vene ja vapa. Lähempi tarkastelu paljastaa Teemu Kosken veneen olevan erikoisvarusteltu kahdella kaikuluotaimella ja tehokkaalla perämoottorilla. Nyt ollaan vertikaalijigaamassa kuhaa.

– Toinen kaikuluotain on ajolaite, joka on aina perässä. Sitten on tämä lähikamppailulaite, jossa anturi on veneen vierellä.

Koski kyttää näytöltä isoja kaloja ja suuntaa veneensä kohteeseen. Sitten alkaa vertikaalijigaus.

Tässä hyvin aktiivisesti hyödynnetään tekniikkaa, kalastetaan vain nähtyjä kaloja.

Teemu Koski

– Saan laskettua jigin niin, että näen sekä kalan että oman vieheeni kaiun näytöllä. Samaan aikaan pystyn sitten seuraamaan, mitä siellä tapahtuu.

Koski keskittyy hyödyntämään tekniikkaa ja pyrkii nappaamaan vain näytössä näkemiään kaloja.

Ei tylsää odottelua vaan jännittävää peliä

Halventunut ja parantunut kaikuluotaintekniikka innostaa Teemu Kosken mukaan myös nuoria kalastuksen pariin. Vertikaalijigaaminen on lajina tyystin eri kuin vanhan ajan mato-onginta.

– Kun katsotaan, miten nuoret alkavat kalastamaan tai minkälaista kalastusta nuoriso harrastaa, niin se on hyvin pitkälle tällaista erikoistunutta aktiivista harrastamista.

– Enää ei lähdetä vain järvelle kalaan tai yritetä saada mahdollisimman paljon ruokaa. Sen sijaan yritetään keskittyä tiettyyn kalalajiin tai tiettyyn tapaan kalastaa.

Kaksi kaikuluotainta
Marjut Suomi / Yle

Enää ei siis nökötetä ja odotella, että nyppäiskö?

– Kyllä tämä jännittävää on ja aktiivista. Ei kalasteta tyhjää aluetta, vaan etsitään se kala sieltä kohdalle ja omalla tekemisellä yritetään saada se iskemään, Koski selventää.

Somefisu jäi kasvamaan

Onnistuminen vaatii siis edelleen taitoja ja ymmärrystä kalan elintavoista. Yksi asia pysyy myös samana.

– Mahdollisimman isoja kaloja koitetaan aina saada, Teemu Koski hymyilee.

Enää ei lähdetä vain järvelle kalaan tai yritetä saada mahdollisimman paljon ruokaa.

Teemu Koski

Tällä kertaa kalaonni oli Näsijärvellä tiukassa kaikuluotaimesta huolimatta. Kymmenisen kalaa kävi ihmettelemässä jiigiä noin tunnin kalastusretkellä, missä vaihdettiin paikkaa viitisen kertaa. Lopulta tuli tilattu kuha.

Kuha ja mies
Marjut Suomi / Yle

– Tämä on alamittainen, niin sanotusti vanhanmittainen, Koski viittaa viime vuoden alusta muuttuneisiin mittoihin. Alamittaa nostettiin 37 senttimetristä 42 senttimetriin.

Kaunis kuha päätyy kuvana sosiaaliseen mediaan eikä päivälliseksi pannulle. Sitten saalis palautetaan järveen kasvamaan.