Uraäiti ihmettelee syyllistämistä – perusti someen verkoston: "Kotiäitikin voi olla etäinen"

Lahtelainen Saara Kuutti perusti yhteisön uraäideille, koska kaipasi vertaistukea. Isommissa kaupungeissa on jo viime vuosina perustettu vastaavia verkostoja.

työelämä
Saara Kuutti poikansa kanssa
Saara Kuutti uskoo, että uran luominen ei tee äidistä huonoa äitiä. Tanja Kröger / Yle

Saara Kuutti, 28, oli vielä viime vuonna kotona lasten kanssa. Kun hän palasi töihin kesäkuussa, yhteydenpito joidenkin kavereiden kanssa jäi. Kuutista tuntui, että hänellä oli aukko sosiaalisessa verkostossa.

– Ne kaverit jäivät pois, jotka eivät olleet ystäviä. Kaipasin samanhenkistä seuraa lisää.

Kuutti päätti tänä keväänä perustaa Facebookiin ryhmän Lahden alueen uraäidit (siirryt toiseen palveluun). Suurissa kaupungeissa toimii Mothers in Business (siirryt toiseen palveluun)-verkosto, joka järjestää kotiäideille työkykyä ylläpitävää toimintaa.

– En sinänsä hakenut ystäviä tai halunnut välittää yhteiskunnallista viestiä, vaan kaipasin verkostoa, jossa voitaisiin yhdessä miettiä uran edistämistä perheen ehdoilla. Oli monenlaisia Facebook-ryhmiä äitiydestä, mutta Lahdessa ei ollut uraäideille suunnattua ryhmää.

Uraäidit eivät ole huonoja äitejä, mutta heidät saatetaan nähdä etäisinä ja kiireisinä

Saara Kuutti

Ryhmän nimestä on jo käyty keskustelua.

– Joku sanoi, että uraäiti on ällöttävä sana. Joku kysyi, että puhutaanko uraisistä. Uraäiti on mielestäni kuitenkin hyvä termi.

Kahden lapsen äiti kertoo, että työ on aina ollut hänelle tärkeää, eikä äitiys sulje sitä pois.

– Uraäidit eivät ole huonoja äitejä, mutta heidät saatetaan nähdä etäisinä ja kiireisinä. Ajatellaan, että he eivät anna aikaa ja läheisyyttä lapsille niin paljon. Kotiäitikin voi olla etäinen.

Yhteisön vahvuutena on Kuutin mukaan se, että siellä kohtaavat samanhenkiset uraäidit. Äideillä saa olla erilaisia mielipiteitä, mutta kukaan ei ryhmässä tuomitse.

– Kun sosiaalisessa mediassa käydään keskustelua, mielipiteet monesti kärjistyvät. Ei pelkästään äitien keskuudessa vaan sellaisten, joilla pikkulapsiaika on kaukana.

Verkostoitumista toisiin

Facebook-ryhmässä keskustellaan uran ja äitiyden yhdistämisestä. Ryhmässä on kirjoitettu niin työmatkoista, lastenhoitajan palkkaamisesta kuin myös opiskelun, työn ja äitiyden yhdistämisestä. Viime aikoina on puhuttanut myös brändääminen työelämässä.

Nyt ryhmässä on suunnitteilla valokuvauspäivä, jossa päivitetään profiilikuvat sosiaaliseen mediaan.

– Pohdimme, miten verkostoidumme sosiaalisessa mediassa ja miten otamme hyviä kuvia. Nyt meillä on tarkoitus järjestää tapaaminen, jossa valokuvaaja ottaa meistä profiilikuvia.

Saara Kuutti poikansa kanssa
Saara Kuutti toivoo, että äitien uran luominen tehtäisiin helpommaksi. Tanja Kröger / Yle

Toivoo työelämästä joustavampaa

Kuutin mielestä työelämä Suomessa ei tueta tarpeeksi äitejä. Hän toivoo työelämästä joustavampaa, jotta äitien olisi helpompaa palata töihin kotonaolon jälkeen. Samalla hän haluaa varhaiskasvatuksen olevan niin laadukasta, ettei tarvitsisi ajatella, uskaltaako lapsia jättää hoitoon.

– Suomessa on joko tai -ajattelu. Joko lapset ovat viitenä päivänä viikossa kymmenen tuntia päivässä hoidossa tai sitten he ovat kotona.

Kuutti kertoo olevansa onnekas, sillä hänen työnantajansa on ollut joustava.

– Teen osittaista hoitovapaata. 80 prosentin työaika on auttanut minua merkittävästi. Samalla puolisoni on arjessa mukana. Molemmat ovat joustaneet, jotta homma toimii.

Kaikenlaiset urasta kiinnostuneet tervetulleita

Kuutille tuli yllätyksenä, että monenlaiset äidit ovat olleet kiinnostuneita verkostoitumisesta Facebook-ryhmässä. Verkostoon ovat tervetulleita kaikenlaiset äidit, joille työnteko on tärkeää.

– Ei tarvitse olla nousujohteinen viidessä vuodessa suuryrityksen johtajaksi -äiti. Kyllä kotona oleva äitikin voi olla uraäiti. Moni sanoo, että työnteko on tärkeää, mutta ei halua edetä uralla, vaan tykkää suorittavasta työstä.

Kuutti haluaa sanan varsinaisessa merkityksessä tehdä uraa.

– Aika näyttää. Kyllähän pienet lapset sitä rajoittavat jonkun verran, mutta onneksi on vielä vuosia työuraa jäljellä.