1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Manchester

Toimittajalta: Britit juovat rauhoittavan kupin teetä ja uhmaavat terroristeja jatkamalla arkea

Pohjois-Englannin sitkeä kaupunki ei anna periksi. Seisomme yhteisrintamassa vihaa vastaan, kaupunkilaiset julistavat.

Manchesteriläiset kokoontuivat muistamaan iskun uhreja kaupungintalon edustalla. Viha ei ratkaise vihaa, julisteessa lukee. Kuva: Andy Rain / EPA

MANCHESTER Ilmaisia halauksia, julisti nuoren miehen pahville kirjoittama teksti. Hän oli tullut Manchesterin keskustan Piccadilly Gardensin linja-autopysäkkien luo tyttöystävänsä kanssa jakamaan halauksia ohikulkijoille.

Tiistaina Manchester oli tämänkaltaisten halausten ja lohdutusten kaupunki. Ihmiset vaelsivat hämmentyneinä katsomaan poliisin eristysnauhoja, jotka oli viritetty keskustan katujen poikki.

Samalla he lohduttivat toisiaan halaamalla ystäviään ja juttelemalla tuntemattomien kanssa. Kaikki yrittivät ymmärtää, miksi joku haluaisi tuhota niin monia nuoria ihmisiä.

Nämä sairaat paskiaiset eivät ikinä voita, kirjoitti manchesteriläinen ystäväni Facebook-seinälleen. Viattomia lapsia tappanut häiriintynyt ihminen ja hänen kouluttajansa eivät tule ikinä saavuttamaan tavoitteitaan, sillä me olemme yhteiskunta, joka pysyy yhdessä demokratian avulla.

Ystäväni myös muistutti, että Manchesterin iskussa ei ole kysymys uskonnosta, vaan  tappamisesta. Hänen mielestään muslimiyhteisöä ei pidä syyllistää, sillä se on kaikkien muiden manchesteriläisten tavoin yhtä järkyttynyt iskusta.

Manchesteriläisten vastaus maanantaiyön järkyttävään iskuun on yhteisöllisyys ja uhmakkuus. Ihmiset ovat tuoneet pelastustyöntekijöille ja poliiseille syötävää. He ovat yrittäneet auttaa omaisensa kadottaneita ja jakaneet iskun aiheuttamaa tuskaa muiden kanssa.

Keep calm and carry on -ilmaus koristaa nykyisin kaikenlaista turistikrääsää. Britannian hallituksen toisen maailmansodan alkuvaiheessa tilaaman propagandajulisteen iskulause Pysykää rauhallisina ja jatkakaa ei ole kuitenkaan mitään tyhjää sananhelinää.

Juuri niin britit tekevät kriisin hetkellä. He pysähtyvät hetkeksi suremaan, juovat rauhoittavan kupin teetä ja uhmaavat terroristeja ja diktaattoreja jatkamalla rauhallisesti arkeaan tavalliseen tapaan.

Näin myös Manchester jatkaa tyynenä arkeaan kriisin keskellä. Se korostaa yhtenäisyyttään, suree terrori-iskun uhreja eikä anna periksi. Se on valpas eikä anna voimakkaille tunteenpurkauksille valtaa.

Siinä on myös Manchesterin ja koko Britannian voima. Vihan tunteille ei anneta voimaa, vaan autetaan ja tuetaan toisia. Tyyneys ei jätä tilaa hajottavalle vihalle. Se pitää yhteiskunnan koossa ja sen voimaa terroristit eivät pysty tuhoamaan.