Jyväskylän nelijalkaiset kesätyöläiset aloittivat tänään – lampaat pitävät vesakot kurissa

Toistakymmentä vuotta sitten Jyväskylän peltoalueet olivat vesakoitumassa. Kaupunki päätti kokeilla vesakontorjuntaan vanhaa konstia, laidunnusta.

lammas
Lampaita.
Simo Pitkänen / Yle

Jyväskylän 60 pienipalkkaisinta kesätyöläistä on aloittanut työnsä tänään. Työläiset ovat lampaita, ja niiden tehtävänä ovat kulttuurimaiseman ylläpito ja vesakontorjunta.

Työnsä lampaat tekevät elelemällä laitumella aivan normaalia lampaan elämää.

Lampaat jakautuvat neljälle laitumelle Kuokkalan suuralueella.

Laitumille on rakennettu pieniä katoksia, mutta ne on tarkoitettu täydennysrehun ja suolakivien suojaksi. Lampaat itse eivät katoksista perusta, vaan hakeutuvat sateella suojaan puiden alle.

Kahdella neljästä laitumesta on juoma-astiat, mutta rantalaitumilla lampaat juovat suoraan Jyväsjärvestä ja Päijänteestä.

Aikaisempina vuosina ongelmaksi on muodostunut se, että ihmiset ovat syöttäneet lampaita vääränlaisella ruoalla. Lampaat kyllä pitävät herkuista, mutta niiden ruoansulatus välttämättä ei.

Lampaiden kesätyöt alkoivat Jyväskylässä vuonna 2004. Tuolloin kaupungissa päätettiin kokeilla laidunnusta vesakoituvilla peltoalueilla.

Pusikoituminen ja ryteiköt ovatkin vähentyneet, kun lampaat ovat pistelleet syömäkelpoisen aluskasvillisuuden parempiin suihin.

Lampaita Jyväskylän Kuokkalassa.
Lampaita töissään kesällä 2015.Simo Pitkänen / Yle