Kaikki syytteet kaatuivat Pirkanmaan käräjäoikeudessa: Terrorimurhasta syytetyt irakilaiskaksoset syyttömiä

Oikeus määräsi vapauttamaan irakilaiset veljekset välittömästi.

Camp Speicherin joukkosurma
Terroristiepäillyn vangitsemisoikeudenkäynti Tampereella
Leena Peltokangas / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus on saanut päätökseen liki neljä kuukautta kestäneen joukkomurhan oikeuskäsittelyn. Käräjäoikeus hylkäsi kaikki vuonna 1992 syntyneitä irakilaisveljekseksiä vastaan nostetut syytteet. Oikeus määrää, että heidät vapautetaan välittömästi.

Miehiä syytettiin osallistumisesta niin sanottuun Camp Speicherin joukkosurmaan Irakissa. Kesällä 2014 tapahtuneessa joukkosurmassa Camp Speicherin sotilastukikohdassa Isis-järjestö tappoi todistajien mukaan yli tuhat vangiksi jäänyttä irakilaissotilasta.

Veljeksiä syytettiin terroristisessa tarkoituksesta tehdyistä murhista, avunannosta terroristisessa tarkoituksessa tehtyihin murhiin, surmaamalla tehdystä törkeästä sotarikoksesta, avunannosta surmaamalla tehtyyn törkeään sotarikokseen ja terroristisessa tarkoituksessa tehtyyn törkeään pahoinpitelyyn.

Pitkä prosessi

Oikeuden mukaan jutussa annettu näyttö ei riittänyt tuomitsemiskynnyksen ylitykseen. Näyttö jätti avoimeksi sen vaihtoehdon, että syytetyt eivät liity syytteessä tarkoitettuihin tapahtumiin mitenkään vaan ovat tulleet yhdistetyksi niihin jälkikäteen.

Keskeinen ongelma todistajanlausunnoissa on ollut syytettyjen tunnistaminen ja veljesten yhtenevä ulkonäkö. Oikeuden mukaan ongelmallista oli myös mm. se, että todistajista kuultiin Irakista anonyymisti videoyhteyden välityksellä. Anonyymiys haittasi puolustuksen asemaa.

Oikeus piti ongelmana myös sitä, että anonyymit todistajat olivat tehneet tunnistuksen lähes kaksi ja puoli vuotta joukkosurman jälkeen.

Poliisille sotarikostutkinta oli haastava tehtävä. Tutkintaa tehtiin laajasti myös Irakissa, jossa kävi poliisin lisäksi myös syyttäjän edustajia.

Syyttäjä pohtii valittamista

Valtionsyyttäjä Tom Laitinen vaati kaksoisveljeksille elinkautista vankeustuomiota. Laitinen toteaa, että oikeusjutussa on varauduttava kaikkiin lopputuloksiin.

– Syytteiden kaatuminen oli yksi mahdollisuus. Nyt täytyy pohtia, kannattaako valittaa ja millä perusteilla, Laitinen sanoo.

Tyytymättömyys tuomioon on ilmoitettava viikon sisällä.

Veljekset tulivat Suomeen turvapaikanhakijoina syyskuussa 2015. Poliisi pidätti heidät saman vuoden joulukuussa.

Juttua on korjattu kello 16.12: Valtakunnansyyttäjä korjattu valtionsyyttäjäksi.