Ammatilliset opiskelijat suivaantuivat leikkauksista – Miten voi oppia, jos ei saa opetusta?

Mielenilmaisun järjestäjien mielestä leikkaukset heikentävät ammattiopiskelijoiden valmiuksia työelämään. Opiskelijat kokoontuvat iltapäivällä mielenilmaukseen Helsingissä.

politiikka
Ammatillisten opiskelijoiden mielenilmaus Helsingin Pikkuparlamentin edustalla 24.5.2017.
Ammatillisten opiskelijoiden mielenilmaus sähköisti Pikkuparlamentin edustan keskiviikkona.Ronnie Holmberg / Yle

Toisen asteen ammatillisten koulujen opiskelijat osoittavat tänään keskiviikkona mieltään koulutusleikkauksia vastaan Helsingin keskustassa. Kulkue kokoontuu Rautatientorilla kello 15.15 alkaen ja etenee Pikkuparlamentille.

Mielenilmauksen järjestää Taistelu Amis-opetuksesta -kampanja, jonka taustalla on Turun ammatti-instituutin auto-, kone- ja metallialan opiskelijoita. Mukana on myös Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto - SAKKI ry sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Teollisuusliiton nuoret.

Mielenilmauksen taustalla on tyytymättömyys ammattikouluihin kohdistuneista leikkauksista ja niiden vaikutuksesta opetuksen tasoon.

Leikkaukset ovat vieneet lähiopetustunteja

Mielenilmaisuun on osallistumassa noin 200 ammattiopiskelijaa, arvioi Taistelu Amis-opetuksesta -kampanjan perustaja, levyseppähitsaajaksi Turun ammatti-instituutissa opiskeleva Valtteri Kankaristo.

– Vastustamme rahaleikkauksia ja sitä, että nykyinen hallitus ei arvosta ammattikoulutusta. Tavoitteinamme on saada hallitus miettimään leikkauksia uudelleen, ja saada ihmisten tietoon, että leikkaukset ammattikoulutukseen heikentävät Suomen tilannetta, Kankaristo kertoo.

Kankariston mukaan suurimpia leikkausten aiheuttamia ongelmia on lähiopetuksen vähentäminen ja opetuksen siirtäminen enemmän työpaikoille. Hänen mukaansa suoraan työpaikalla oppimalla ei voi saavuttaa samaa ammattitaitoa kuin koulutettujen opettajien kautta.

– Tämä johtaa siihen, että ammattikouluista ei saada enää samanlaista työtaitoa. Siitä kärsii koko Suomen työvoima, Kankaristo sanoo.

Opetus- ja kulttuuriministeriön ammatillisen koulutuksen osaston ylijohtaja Mika Tammilehdon mukaan hallitusohjelmassa hyväksytyt varsinaiset leikkaukset ammatillisesta koulutuksesta ovat 190 miljoonan euron suuruiset.

Tammilehdon mukaan mielenilmaisu on kansalaisoikeuksien mukaan perusteltu.

– Säästöjen ympärillä on käyty paljonkin keskustelua kevään aikana, ja on ymmärrettävää että se keskusteluttaa jatkossakin, Tammilehto sanoo.

Opetusta työpaikoilla?

Taistelu Amis-opetuksesta -kampanja on esittänyt huolensa hallituksen ensi vuodelle valmistelemasta lakimuutoksesta ammatillisesta koulutuksesta. Kampanjan mukaan lakimuutos lisäisi opetuksen siirtymistä kouluista työpaikoille.

Tammilehdon mukaan lainsäädännöllä ei lähtökohtaisesti olla siirtämässä vastuuta koulutuksesta työpaikoille.

– Mistään radikaalista ei ole kysymys. Jos työpaikat ja opiskelijat ovat valmiita, opetusta on mahdollista järjestää enemmän työpaikoilla.

Tammilehdon mukaan työpaikalla opiskelun pitää olla tavoitteellista ja ohjattua toimintaa. Opetuksen vastuuta ei voida siirtää koululta työnantajien niskaan.

– Tässä luodaan puitteita sille, että voitaisiin opiskella enemmän työssä silloin, kun se on järkevää. On motivoiva ja tehokas tapa oppia ammattia käytännön työtehtävien kautta. Kun löydetään oikea toimintamalli työssäoppimiseen, opiskelija saa mielekkäitä tilaisuuksia oppia ammattitaitoa, jota tulee tarvitsemaan työelämässä, Tammilehto kertoo.