1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvallisuus

Näin lisäät selviytymismahdollisuuksiasi aseellisen iskun aikana – asiantuntijan viisi keinoa

Pakene, evakuoi, suojaudu, informoi ja selviydy – PESIS-muistisääntö voi auttaa aseistetusta hyökkäyksestä selviytymiseen.

Kuva: Yle

Yrityksille tarkoitettujen turvallisuuskoulutusten kysyntä on lisääntynyt, kertoo Gothia Protection Groupin turvallisuusasiantuntija, neuvonantaja Tero Haikara. Syynä eivät hänen mukaansa ole niinkään yksittäiset terrori-iskut.

– Yritykset ja yhteisöt ovat aiemmin ajatelleet, että heihin ei kohdistu uhkaa tai riskiä. Mutta kun nyt ollaan tilanteessa, että voit joutua osalliseksi vaikket olisi varsinainen kohde, niin se on varmaan lisännyt ihmisten tietoisuutta.

Turvallisuusasiantuntija Tero Haikaran mukaan turvallisuuskoulutus hyödyttää myös muita kuin julkisilla paikoilla työskenteleviä. - Ei edes tarvitse välttämättä olla kohteen henkilökuntaa. Riittää, että on paikalla ja joutuu osalliseksi. Kuva: Antti Lempiäinen / Yle

Turvallisuuskoulutuksessa käydään läpi toimintamalleja, jotka sopivat joukkoon kohdistuviin väkivallantekoihin, kuten kouluampumisiin, terroritekoihin ulkona kadulla tai työpaikalle tehtyihin iskuihin.

– En ehkä kouluttaisi näin ihan lapsia, kouluissa pitäisi puhua asioista eri näkökulmasta ja eri tavalla kuin aikuisille. Mutta julkisella paikalla kuten kauppakeskuksissa työskentelevät, tai työkseen matkustavat henkilöt, jotka viettävät aikaa lentokentillä, hyötyisivät koulutuksesta. Ne paikat ovat mahdollisia riskikohteita.

Toimintamalleja maailmalta

Yhtiössä on tehty pari vuotta sitten paketti, joka pohjautuu amerikkalaisiin toimintamalleihin Pohjoismaihin sovellettuna. Vajaa vuosi sitten yhtiö alkoi jakaa PESIS-mallia julkisesti verkossa.

– Yhdysvalloissa on ollut erilaisia ampumistapauksia ja siellä on asioita mietitty varsin pitkään, miten tilanne yleensä etenee, ja löytyy tutkimustakin. On laadittu erilaisia toimintamalleja, joilla voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevyyteen. On paljon helpompaa ehkäistä kuin pysäyttää jo käynnissä oleva väkivallanteko.

– Yhdysvaltalainen run, hide, fight (juokse, piiloudu, taistele) on varmaan jo 15-20 vuotta vanha toimintaohje ampumistilanteisiin. Samat periaatteet toimivat kaikissa yleisöjoukkoon kohdistuvissa väkivallanteoissa.

PESIS-konseptissa tärkeää on tutustua omaan työpaikkaan, tuntea poistumisreitit ja miten talon sisällä liikutaan.

Lisäksi on ohjeita siihen, jos joutuu tilanteen keskelle ja mihin tulisi henkisesti varautua, kun viranomaiset saapuvat paikalle. Poliisi saattaa esimerkiksi osoittaa sinua aseella ja käskyttää kaikkia alueella olevia.

Poliiseja areenan lähellä Manchesterissa tiistaina. Kuva: Joel Goodman / AOP

Vaaratilanteessa toimi näin

Suomeen kohdistuva terroriuhka on kohonnut ja monimuotoistunut vuoden 2014 tasosta. Vaikka terroristijärjestöjen suunnitelmallisten iskujen uhka on matala, yksittäisten terrorististen väkivallantekojen uhka on edelleen kohonnut. Suomalaiset voivat joutua kohteiksi myös ulkomailla, Suojelupoliisin uhka-arviossa todetaan.

Hyökkäystilanteessa nopeat päätökset ovat tärkeitä, kertoo turvallisuusasiantuntija Tero Haikara.

Jos uhka on rakennuksen sisäpuolella, on syytä evakuoida, jos ulkopuolella, rakennus on syytä sulkea ja lukita. Sen jälkeen siirrytään turvallisempaan paikkaan rakennuksessa tai sen ulkopuolella.

Turvallisuusyrityksen julkisessa ohjeessa (siirryt toiseen palveluun) julkisten tilojen työntekijöille kerrotaan viiden kohdan muistilista, kuinka esimerkiksi aseellisen hyökkäyksen aikana voi toimia.

1. Pakene

Alueelta poistumisen tavoitteena on selvitä keinolla millä hyvänsä. Liikkumisessa voi hyödyntää rakenteita, jotka ovat sinun ja hyökkääjän välissä. Kaikki kannettava omaisuus paitsi kännykkä on syytä jättää ja korkokengät riisua. Varaudu ryömimään tarvittaessa.

– Raadollisesti ja realistisesti ajatellen on tärkeintä pelastaa itsensä. On hankala auttaa, jos on haavoittunut tai loukkaantunut eli jos ei muuta voi, pitää paeta paikalta.

– Tämän ei pidä olla päätöntä juoksemista vaan harkittua. On suuri mahdollisuus törmätä väkivallantekijöihin eli pitää pystyä pitämään pää kylmänä, Haikara muistuttaa.

2. Evakuoi

Rakennus on syytä tyhjentää, jos uhka on sisällä. Älä kuitenkaan mene normaalille kokoontumispaikalle.

– Kokoontumispaikat ovat hyviä tulipalon sattuessa. Mutta jos henkilö haluaa tehdä maksimaalista vahinkoa yleisöjoukkoon, normaali kokoontumispaikka, jonka on voinut selvittää ennalta, ei ole suositeltava pakenemispaikka.

3. Suojaudu

Jos poistuminen ei onnistu, harkitse lukittautumista huoneeseen tai muuhun lukittavaan tilaan. Telkeä ovi tukevilla kalusteilla ja pysy poissa sen läheisyydestä.

– Jos ei pääse pois, kannattaa suojautua. Näin on suomalaisissa kouluampumisissakin tehty. Sisälle suojautuminen turvalliseen, riittävän kestävään tilaan on hyvä vaihtoehto, Haikara suosittelee.

Pysy hiljaa, laita puhelin äänettömälle. Ovessa pitää olla lukko.

– Viranomaiset ovat 15-20 minuutissa paikalla. Ampujilla on kiire, eivät he lähde jokaista koppia etsimään läpi, kun maaleja juoksee käytävillä ja pihoilla.

Vessakoppikin voi olla hyvä paikka, jos tilan oikeasti saa lukkoon. Yksittäisessä kopissa on kuitenkin vaikea olla piilossa ja hiljaa. Osa konseptin toteuttamista onkin, että käydään tilat läpi, mitkä ovat turvallisia paikkoja.

4. Informoi

Soita hälytysnumeroon 112, kun se on turvallista. Soita tai lähetä tekstiviesti kertoaksesi, missä olet ja mitä on tapahtunut. Voit myös laukaista murto- tai palohälytyksen kutsuaksesi apua.

112 Suomi -sovellus mahdollistaa soittajan sijaintitiedon välittymisen satelliittipaikannuksella hätäkeskukseen. Sovellus on ladattavissa älypuhelimiin ilmaiseksi. Hätäkeskuslaitos suosittelee sovelluksen lataamista ja asentamista puhelimen aloitusnäyttöön. Kuva: Derrick Frilund / Yle

5. Selviydy

Viimeisenä keinona, taistele henkesi edestä. Näin tulee toimia vain, jos ei mitään muita vaihtoehtoja ole.

– Se on hankala ja vaarallinen tilanne. Siinä vaiheessa, kun yksittäinen henkilö on vastakkain hyökkääjän kanssa, joka on jo surmannut ihmisiä, on aika vähän vaihtoehtoja enää jäljellä.

Oman henkensä tai lastensa hengen pelastamiseksi on helpostikin valmis surmaamaan ihmisen, jos ei ole muita vaihtoehtoja.

Tero Haikara

Haikaran mukaan jokaisesta löytyy äärimmäistä väkivaltaa, jos ihminen ajetaan riittävän tiukille.

– Kysymys on henkisestä valmistautumisesta. Oman henkensä tai lastensa hengen pelastamiseksi on helpostikin valmis surmaamaan ihmisen, jos ei ole muita vaihtoehtoja.

Haikaran mielestä henkiseen valmistautumiseen kuuluu, että pitää ymmärtää se tosiasia, ettei ole vaihtoehtoja. Että on hyväksynyt sen tosiasian, että pitää ruveta puolustamaan itseään.

– Sitä on hankala harjoitella, koska käytetään äärimmäistä väkivaltaa sillä välineellä mitä sattuu käteen löytymään. Tässähän ei puhuta normaalista hätävarjelutilanteesta, vaan yleisöön kohdistuvasta väkivallanteosta, jossa on jo ammuttu ihmisiä kuoliaaksi ja lisää on ehkä kuolemassa.

Entisenä poliisina Haikara on työskennellyt poliisipiirissä, jossa Jokelan koulu sijaitsee. Hän löytää oikeutuksen toiminnalle siitä, että tekijä on tehnyt valinnan tehdä pahaa.

– Ihminen, joka puolustaa itseään tai muita, tekee hyvän teon, moraalisesti ja juridisesti. Hyökkääjä on tehnyt pahan teon, tällainen pohdiskelu antaa oikeutuksen toiminnalle.

Tarkkaile ympäristöäsi

Hyökkäyksen ehkäisemiseksi on tärkeää tunnistaa iskua edeltävä tiedustelu. Tiedustelua tekevä henkilö saattaa esittää epätavallisia kysymyksiä turvallisuudesta tai tarkkailla henkilökuntaa.

Myös ulkomuodossa saattaa olla viitteitä pahoihin aikeisiin, esimerkiksi ulkonäön salailua hupparilla tai huivilla tai muuten säähän sopimattomat vaatteet. Tarkkailun havaitsemisvalmius ei tarkoita vainoharhaista kyttäämistä ja kaikkien kulkijoiden epäilemistä.

– Avulias asiakaspalvelu kunniaan eli jos henkilö vaikuttaa olevan eksyksissä, kysytään "päivää, voinko auttaa?" Näin olet osoittanut, että täällä huomioidaan vieraat kulkijat. Se osoittaa, että paikassa on turvallisuustietoista henkilöstöä.

– Se ei ole kyttäämistä vaan kohtaamista, kohteliasta auttamista. Jo sillä osoitetaan ulospäin, että turvallisuustaso on kunnossa.

Haikaran mukaan hyökkääjä valitsee helpoimman kohteen – ehkä sen, jossa henkilökunta ei reagoi vieraisiin ihmisiin.

Kuva: Ian Langsdon/EPA

Paheksu, älä pelkää

Riihimäkeläinen Haikara palasi juuri Luxemburgista vetämästä asiakkaalle matkustusturvallisuuteen liittyvää koulutusta. Kouluttautuminen ei hänen mielestään lisää pelkoa tai vähennä turvallisuuden tunnetta, päinvastoin. Haikara vertaakin turvallisuuskoulutusta ennakoivan ajon koulutukseen.

– Henkilö kouluttautuu kohtaamaan tilanteen, joka on poikkeava. Koulutuksessa saa toimintamalleja, joilla voi parantaa selviytymismahdollisuuksia. Etukäteen miettiminen valmistaa myös henkisellä tasolla tilanteessa toimimiseen ja sen jälkeenkin traumasta selviytymiseen.

– Harva kuitenkaan ajaa kolaria, mutta jokaisella osallistujalla on turvallisempi tunne. En usko, että tietoisuutta parantavalla koulutuksella on pelotteluvaikutusta, muutenhan ennakoivaa koulutusta ei järjestettäisi millään alalla.

Yleisöön kohdistuvan väkivallan suhteen Haikara katsoo, että sitä ei pitäisi pelätä, glorifioida eikä mystifioida, vaan paheksua.

– Tämä on vain yksi rikollisuuden muoto, ihan samalla tavalla rattijuopot ja väkivaltaiset ihmiset tappavat ihmisiä Suomessa. Tämä pitää rationalisoida, se on vain väkivaltaa, rikos.

– Suomessa ei rattijuoppojakaan pelätä, vaikka on suurempi mahdollisuus joutua rattijuopon kuin terroristin uhriksi. Mutta heitä paheksutaan.