Britannian sisäministeri Manchesterin iskusta: Tekijä tuskin toimi yksin, luultavasti matkusti Libyaan

Noin 3 800 sotilasta ryhtyy partioimaan Britannian kaduilla terroriuhkan takia.

Manchester
Aseistettut poliisit partioivat Manchesterissa 23. toukokuuta.
Aseistettut poliisit partioivat Manchesterissa 23. toukokuuta. Andy Rain / EPA

Britannian sisäministerin Amber Ruddin mukaan itsemurhaiskijä tuskin toimi yksin.

Manchesterissa kuoli 22 ihmistä ja 59 haavoittui, kun Salman Abedi räjäytti omatekoisen pommin väkijoukossa. Isku tapahtui popkonsertin jälkeen myöhään maanantai-iltana.

Epäilty tekijä kuoli iskussa. Hän oli median mukaan kotoisin Manchesterista ja hänen vanhempansa ovat libyalaistaustaisia.

– Näyttää todennäköiseltä, että hän ei tehnyt tätä yksin, Britannian sisäministeri Amber Rudd sanoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

Britannian tiedusteluviranomaiset tiesivät Ruddin mukaan epäillyn tekijän ennalta.

Matkat Libyaan ja Syyriaan

Lisäksi Rudd vahvisti lehtitietoja siitä, että Abedi olisi vastikään käynyt Libyassa. Hän sanoi uskovansa, että Abedi oli tehnyt matkan Libyaan. Ranskan sisäministerin Gerard Collombin mukaan Abedi oli matkustanut myös Syyriaan ja hänellä on "todistettavasti" yhteyksiä terroristijärjestö Isisiin.

Aiemmin Isis on ottanut iskun nimiinsä, mutta tietoa ei ole vahvistettu. Collombin mukaan ei kuitenkaan ole varmaa, oliko Abedi osa laajempaa hyökkääjien verkostoa.

Tuhansia sotilaita kaduille

Britannian sisäministeri myös vastasi toimittajan kysymykseen Yhdysvaltojen tiedustelupalveluista vuotaneista tiedoista. Rudd arvosteli Yhdysvaltojen tiedusteluviranomaisten toimintaa, kun tietoja tutkinnasta on vuotanut julkisuuteen ennen kuin Britannian omat viranomaiset ovat tiedottaneet niistä.

Noin 3 800 sotilasta ryhtyy partioimaan Britannian kaduilla terroriuhkan takia, Rudd sanoi. Britannia on nostanut terrorismin uhan korkeimmalle mahdollisimmalle tasolle, mikä tarkoittaa välitöntä uhkaa. Rudd odottaa, että uhkatason korottaminen jää väliaikaiseksi.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Kodittomat auttoivat uhreja, lehtitietojen mukaan tekijä kävi Libyassa – tämä Manchesterin iskusta ja tekijästä tiedetään nyt

Britannia nosti terrorismin uhan korkeimmalle tasolle