1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oikeuskanslerit

Sote-uudistuksen vetäjästä Tuomas Pöystistä Suomen ylin laillisuusvalvoja

Pöysti aloittaa oikeuskanslerin tehtävässä vuodenvaihteessa.

Tuomas Pöysti Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Sote-uudistusta viime vuodet vetänyt Tuomas Pöysti nousee uudeksi oikeuskansleriksi. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti Pöystin tehtävään valtioneuvoston esityksestä.

Pöysti aloittaa oikeuskanslerina ensi vuoden alussa.

Aiempi oikeuskansleri Jaakko Jonkka jäi eläkkeelle huhtikuun lopussa. Uuden oikeuskanslerin oli tarkoitus aloittaa tehtävässä jo toukokuun alussa, mutta nimitys on viivästynyt.

Helsingin Sanomien mukaan viivästystä on aiheuttanut muun muassa se, että oikeusministeriön alkuperäinen ehdokas ei kelvannut presidentti Sauli Niinistölle.

Valtioneuvoston oikeuskansleri on eduskunnan oikeusasiamiehen ohella ylin laillisuusvalvoja. Oikeuskansleri valvoo valtioneuvoston eli hallituksen ja ministeriöiden sekä tasavallan presidentin virkatoimien lainmukaisuutta.

Oikeuskanslerin sivuilla (siirryt toiseen palveluun) kuvaillaan, että käytännössä valvonta tapahtuu niin, että oikeuskansleri tarkistaa valtineuvoston yleisistuntojen ja tasavallan presidentin asiakirjat etukäteen.

– Tarkastus koskee oikeudellisia kysymyksiä, ei päätösten tarkoituksenmukaisuutta eikä muuta poliittista arviointia, sivuilla kirjoitetaan.

Lue lisää: Sote ei yhtä miestä kaipaa – jättiuudistuksen takuumies haluaa siirtyä oikeuskansleriksi